torek, 11. marec 2014

Kuharske ideologije


Vir.
Na Đuboxu naivno verjamemo, da so oznake veganski, vegetarijanski, paleo, brez glutena in tako dalje podobne kvalifikatorjem sladica, juha, glavna jed in podobno, torej so vse te besede namenjene zgolj temu, da se recepte lažje najde, ne pa delitvi na posamezne ločine in poglede na hrano. Zato nas je presenetilo, ko je Zuljeka z Uglašene kuhinje pojasnila svoje razloge, zakaj nekaj časa ni pisala bloga, sploh pa nam ni jasno, zakaj naj bi ga zaradi njene objave kdorkoli nehal brati. Ah, dajte, no, piti mleko ali ne piti mleka, to res ni nobene bistveno vprašanje, zaradi katerega bi se delili, preveč obremenjevali, počutili večvredne, težili drugim ali bi nas skrbelo, kaj bodo sedaj drugi mislili o nas. Namesto mleka seveda lahko v stavek vstavite katerokoli drugo hrano ali banalnost vsakdana: šampon z vonjem po vrtnicah ali po sivki, kakšno zobno ščetko uporabljate, imate vzglavje postelje obrnjeno proti severu ali jugu, ste za pse ali za mačke, imate raje modro ali rdečo barvo, imate ogledalo nad umivalnikom v kopalnici, kolikokrat na leto perete avto in še in še bi lahko naštevali. Pa ne bomo. Če že hočete problematizirati hrano in njeno kvalitetno, recepte in popularnost kuharije, obstaja nešteto drugih načinov, kako to storiti. 

Risotto with wild asparagus
Vir.
Ne nas ne vaših sosedov, pa tudi vseh drugih ljudi na tem svetu, ne bi smelo niti malo zanimati, kaj se skriva v vaših loncih, kaj jeste za zajtrk in za kosilo, seveda pa to lahko delite z drugimi, če želite. Ideje, kaj boste kuhali in kako, lahko poiščete med množico receptov, ki jih je na intrenetu in v kuharskih knjigah res v izobilju. Odločitev, ali boste pripravili divje šparglje (Moj svet kuhanja in priprave sladic), minjone z nekaj kapljicami umetnega barvila (NaredilaAna) ali goveji medaljon iz domače reje (Culinary journey by me), pa je zgolj vaša odločitev in izbira. Žal pogosto ni odvisna le od okusa, ampak tudi od bolezni in alergij, pa tudi od tega, kaj si spoh lahko privoščimo, saj je vedno več ljudi na hrano prisiljeno gledati skozi denar, zato so vegetarijanci zgolj po sili razmer ali pa jejo najcenjša piščančja prsa, ki so jih skupaj z antibiotiki in sojinimi proteini, s katerimi so hranili živali, do katerih se na velikih farmah nikakor ne obnašajo kot do živih bitij, kupili po akcijski ceni. Če pa se ne niste primorani ukvarjati z golim preživetjem in imate dovolj časa, ga lahko namenite tudi kuhanju veganskih, vegetarijanskih, paleo, brezglutenskih in drugih jedi, seveda pa med razvajanjem brbončič ne pozabite tudi na druge dele telesa in nekaj svojega prostega časa nameniti tudi razgibavanju teh ter oziranju čez planke vašega pogleda na svet.

4 komentarji:

  1. Bi rekla, da je skrajni čas, da globalno uvedemo "treniranje meč in podplatov za lažje oziranje čez plot" kot športno disciplino. Trening se prvi dan začne tako, da se je treba 30x (v mesecih z 31 dni pa 31x) dvigniti na prste in pri tem globooooko izdihniti. Vsak dan.
    Pa bo. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Treniranje meč, podplatov in možganov. Vsak dan. Pa bo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm ... verzija "meča in podplati" statistično gledano zajame večji del populacije. Ali ne? ;-)

      Izbriši
    2. Cja, najbrž res, ampak zgolj z treniranjem meč in podplatov se zna zgoditi, da kdo zadevo napačno interpretira in prepričan v svoj prav prime celo za meč. Zato je najbrž fino, da se trenira še kak del telesa zraven ...

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...