
Naredilaana je zagotovo eden od bolj priljubljenih slovenskih kuharskih blogov, Ana, ki ga piše, pa velja tako za mojstrico peke in priprave sladic ter okraševanja kot tudi za mojstrico pri pripravi zelenjavnih, mesnih in drugih jedi, še posebej pa rada uporablja žar. Če jo želite osrečiti, ji podarite kakšno staro litoželezno ponev s patino ali pa kakšne zanimive eksotične začimbe, sicer pa ima rada recepte, opremljene z uporabnimi podrobnostmi, in pravi, da ji mogoče njen blog sploh ne bi bil všeč, če ga ne bi pisala sama. Uživajte v branju njenih odgovorov na naša vprašanja in dober tek! :)

Ko smo bili majhni, smo sanjali, da bomo postali smetarji, učiteljice ali piloti, kariere blogerja pa si najbrž ne želi prav veliko otrok. Zakaj sploh imeti blog?
Pisanje
bloga ni moja kariera, ampak le hobi. Tudi o tem, da bi se kdaj profesionalno
ukvarjala s hrano, nisem nikoli razmišljala. Da se v domači kuhinji pripravlja
obroke in priboljške za praznovanja, mi je samoumevno že od malih nog. Nekoč so
zbirali recepte v zvežčičih, jaz pa svoje zbiram v digitalni obliki. Tako je
pisanje bloga le dodatek k eni izmed osnovnih dejavnosti v domači hiši.
Profesionalno se ukvarjam s popolnoma nasprotno dejavnostjo, vendar je tako
hobiju kot poklicu skupno to, da je uspeh včasih odvisen od improvizacije.
Moje
pisanje bloga ni prišlo načrtno. Ko sva se s prijateljico pred parimi leti
pogovarjali o kuhanju in deljenju receptov, sem ji kakšen recept zapisala na
blog, ki je takrat bil skrit ostali publiki, saj je bilo v besedilu zapisanega
tudi kaj zelo osebnega. Nato sem recepte "odprla" še nekaj
prijateljem, na koncu pa se zaradi povpraševanja po receptih odločila vso
neprimerno vsebino izbrisati in vse ostalo deliti s svetom. Najbrž je bilo
to pravo rojstvo bloga. Za to da sva komunicirali preko bloga, je bilo
odločilnega pomena to, da ostanejo recepti zbrani na enem mestu. Sicer sem že
prej objavljala recepte na drugih kulinaričnih straneh, ampak niso omogočale
dovolj svobode. Ker sem po naravi takšne sorte, da želim imeti vse pod
nadzorom, je bila edina možnost, da se podam na svoje in se "vdam"
googlovi platformi, saj imam za lastno spletno stran premalo znanja.
Individualnost je sicer malo okrnjena, vendar so besedilo in slike ključnega
pomena.
Blogerji,
ki pišemo pretežno o hrani imamo različne vzgibe, namene in cilje pisanja bloga.
Nekateri pišejo zaradi denarja, drugi si želijo obče, tretji poslovne
prepoznavnosti, četrti pišejo zaradi odvečnega časa, nekateri pa pišemo
predvsem zaradi hrambe in deljenja receptov. Seveda
vedno pridejo prav tudi dodatki,
kot so vabila na kulinarične dogodke in darila trgovcev, vendar je
pomembno sodelovati le s tistimi, katerih izdelki sodijo v posameznikov
koncept.

Kolikokrat na dan klikneš na svoj blog? Ali kdaj prebiraš arhiv oziroma svojo blogersko zgodovino?
Svoj blog kliknem vedno, ko želim
nekaj speči po receptu, ki sem ga že objavila, ali povezavo do recepta
pošljem poznani osebi, ki je poizkusila kakšno izmed jedi in jo želi pripraviti
še sama. Podrobna navodila so tudi zame zelo pomembna, saj se ne morem spomniti
koliko centimetrov je imel obod določene torte, ki sem jo nazadnje delala pred
tremi leti, in kako visok biskvit pride iz ene
mase. Takrat so pomembna dokumentacija tudi slike. Se zgodi tudi, da
staro objavo spremenim zaradi novega kuharskega odkritja ali mi tekst
enostavno ni všeč. In ravno to je tudi prednost lastnega bloga oziroma lastne
spletne strani.

O čem najraje pišeš in kaj narediš, če se ti res ne da blogati? Žrtvuješ kos dobre torte vesolju za navdih?
Takrat pač ne blogam ali občasno v
svet pošljem nekaj, kar sem napisala pred pol leta, vendar nikoli objavila.
Vendar ker navadno ugotovim, da sem se od datuma pisanja objave naučila že
nekaj novega in bi v sedanjosti jed drugače pripravila, takšen recept le
redko objavim. Imam sicer veliko zbirko slik brez napisanih receptov, vendar
skoraj nikoli ne dobim navdiha za nazaj. Če ni kaj dobrega za skuhati,
speči ali napisati, je boljše, da tega ne počneš na silo, saj le tako ohraniš
veselje do pisanja. Vezana sem le nase, kar je spet dobra stran lastne spletne
strani oziroma bloga. Se pa zaradi sodelovanja z znamko ekološke govedine
Ekodar večkrat odločim za govedino kot za drugo meso, kar mi je samo v veselje in ne v
breme.
Kako
pomembni se ti zdijo komentarji oziroma odziv bralcev? Koristijo predvsem
gospodu Egu, ki uživa pod žarometi hvale in vzdihi navdušenja, ali je od
njih še kakšna druga korist? Se iz njih pogosto razvije spletna debata?
Najbolj vesela sem komentarjev po
emailu ali osebnih sporočilih, ko obiskovalec bloga napiše, da do sedaj sicer
ni kaj dosti kuhal in pekel, tokrat pa mu je zaradi podrobnih navodil in
navdiha uspela ulala jed! Nor mi je učinek, kako si nekoga motiviral, da se je
spravil za štedilnik ali pečico, čeprav do sedaj tega ni počel. Tudi sama sem
začela negotovo, še vedno iščem podrobna navodila po spletu in tudi meni
ne uspe vedno. Če le ne gre za blazno dragocene sestavine in imaš v skrinji
zamrznjeno sarmo za rezervo, kaj dosti narobe ne more iti. Tukaj zraven se
blazno poda rek, ki sem ga prejšnji teden prebrala na ovitku čajnega filtra:
"Sometimes you win, sometimes you learn." Če
uspe pionirju, je to največja pohvala za moj blog.
Obiskovalci navadno v komentarjih
vprašajo za bolj podrobna navodila ali mnenja glede zamenjave sestavin in
časovnega planiranja peke. Odgovorim na vse, če le to niso takšna vprašanja, na
katere se odgovor zlahka najde v tekstu. No, če imam čas in voljo, odgovorim
seveda vsem. Komentarji pod tekstom so zame bolj okrasek, da blog izgleda
živahen. Od začetka sem imela izklopljene, nato so začela po e-pošti prihajati
vedno ena in ista vprašanja, zato sem komentiranje omogočila in lahko le enkrat
odgovorim na podobno vprašanje. Debata se razvije na približno eno objavo od
stotih. Torej ne ravno pogosto. S kolegi podebatiramo preko osebnega kontakta.

O čem najraje bereš oziroma kaj najbolj občuduješ na drugih blogih?
Večinoma berem le recepte oziroma
nasvete, kako pripravljati hrano. Osebne izpovedi navadno preskočim in blogov
te vrste niti ne obiskujem, čeprav jih sama včasih pišem.
Obetavni recepti me pritegnejo s
sestavinami, ki so navadno ali naključno v moji shrambi, s slikami, z
enostavnostjo, ali včasih tudi zaradi raziskovanja in preizkušanja nečesa
novega – nepoznanega okusa, sestavine ali tehnike.
Pomembne so tudi manično podrobne "troubleshooting" objave, kjer
iščem vzroke, zakaj mi določen recept ni uspel, da prihodnjič napako eliminiram
in mogoče končno uspe. Blogov, ki me nervirajo, tudi ne obiščem več kot enkrat.
Žal sem taka, da tako kot se nad določenimi blogi noro
navdušim, me nekateri živcirajo. Dobro, da je splet poln vsega in obstaja vsaj
milijon receptov za določeno jed. Vseeno pa redkeje obiščem bloge, kjer je
karizma neprepoznana. Če ne bi pisala svojega bloga, obstaja celo možnost, da
mi blog www.naredilaana.com ne bi bil všeč.
Kdo ve.
Kakšna blogerka boš, ko boš velika, in kakšen bi bil tvoj sanjski blog?
Ko bom velika, mogoče ne bom več blogerka
:) Pišem izljučno v prostem času in si ga posebej za blog niti ne vzamem
več. Nekoč sem mu posvečala več časa, sedaj pa vidim, v dobro mene,
mojih, kvalitete bloga, da se ne izplača več kot parkrat bedeti dolgo
v noč in pisati objave. Že brisanje odvečnih slik vzame ogromno časa, kaj šele
pisanje objave. Glede napredovanja in vlaganja v sanjski blog se mi zdi bolj
važno, da mi uspe jed, kot objava. Sem pač amater in ne profesionalec.

Katere
tri slovenske bloge (ja, samo tri!) bi predlagala Đuboxu za kakšnega od
naslednjih intervjujev?
Ker ne vem več točno, kateri so že
bili udeleženi, predlagam MMMMufffins&Co, Bratinov, Mašine slaščice, Bormašina za punce, Culinary journey by me.

Ana je zakon. Kot bloger, pek, kuhar, slascicar,..., poklicno itd. Se najbolj pa je super kot oseba. Preprosta, nasmejana, polna nasvetov in toplih besed.
OdgovoriIzbrišiAna super si 😉 Ful fajn si odgovarjala! In hvala za nominacijo za intervju 😙 (Mmmuffins&Co.)
OdgovoriIzbrišiAna super si 😉 Ful fajn si odgovarjala! In hvala za nominacijo za intervju 😙 (Mmmuffins&Co.)
OdgovoriIzbrišiVeliko delam po vaših receptih. Nikoli nisem razočarana,največkrat krhke flancate, nebeške poljubčki,kakavove brizganje piškote, ampak ti gredo mojim najbolj v slast. Hvala, da te dobrote delite z nami. Super ste!!
OdgovoriIzbrišiNa Anin blog se žal ne da več. Želela bi si dostop do njenih receptov, saj sem velikokrat pokukala na njen blog in skuhala ali spekla kaj po njenih receptih. Jih je možno še kje poiskati?
OdgovoriIzbrišiSpoštovana ga. Ana, želela bi še vedno kuhati po vaših receptih, kako priti do vašega bloga ? Hvala za odg.
OdgovoriIzbrišiThank you Superb article. When I saw Jon’s email, I know the post will be good and I am surprised that you wrote it man! 먹튀폴리스
OdgovoriIzbrišiTudi jaz pogrešam Anin blog in recepte! Se je kaj zgodilo z njo, ali kako da je nekega dne kar izginila iz internetnega obličja?
OdgovoriIzbrišiRada sem pekla torte in piškote po njenih receptih, ampak moje življenje je za vedno spremenil recept za radič v solati (od takrat naprej ga vedno jem s toplim grahom)!
Avtor je odstranil ta komentar.
OdgovoriIzbrišiAli se obstaja Anin blog ?
OdgovoriIzbriši