sobota, 8. februar 2014

Takšni in drugačni nagrajenci

http://www.thecurrencycommission.com/banknotes/Slov-ID169-1000.jpg
Vir.
Prešernove nagrade burijo duhove, komisija za scenske umetnosti, ki naj bi predlagala nagrajence, je odstopila, ker so nagrado podelili nekomu drugemu, nekomu, ki ga komisija ni predlagala, tako rekoč mimo vrste, mimo ustaljene prakse in pravil, ki si jih vsakdo očitno lahko razlaga po svoje ali se vsaj spreneveda, da je možno tudi tako. Vprašanje, ali si je nagrajenec nagrado zaslužil ali ne, namreč v resnici sploh ni relevantno, težava je že v samem postopku izbire, v tem, da se ignorira predloge komisije, ki je bila imenovana prav v ta namen. Najhuje pri vsem tem pa je, da se kritikom podeljevanja letošnjih Prešernovih nagrad očita, da skušajo diskreditirati določenega nagrajenca, s tem pa razpravo speljati stran od srža samega problema, jo podmazati z ideologijo primitivnih komentarjev o rdečih in belih, o partizanih in domobrancih, o levih in desnih, pa čeprav je težava v postopku izbire, ki je bil nezakonit. Nagrade naj bi se namreč podeljevalo na podlagi kvalitete nekega umetniškega opusa, zato bi se pri tem moralo upoštevati tudi odločitve strokovne komisije ter pravila. 
Bogataj Prešernova
Vir.
O tem in o Prešernu na psihiatriji se je razpisal tudi Boris Vezjak na svojem blogu In media res, medtem ko so spletni komentarji o tej temi pač tipični slovenski spletni komentarji, ki se jih ne splača brati. Logično so precej podobni odzivom na odličen dokumentarec Koalicija sovraštva, ki je bil nekaj časa nazaj predvajan na nacionalni televizijipolni očitkov o pristranskosti pogleda, o tem, da žali določeno politično prepričanje tistih, ki morajo prav tako kot vsi ostali plačevati prispevek za nacionalno televizijo, namesto da bi se večina gledalcev zdrznila ob ekstremizmu, ki živi med nami, o nasilju, o slovenskem nacionalizmu, ki se pajdaši z italijanskimi fašisti in jim pomaga pri uničevanju tabel s slovenskimi imeni krajev v zamejstvu - pa kaj bi naštevali: poglejte si, ustvarite si mnenje sami - mi lahko priznamo, da smo zraven kleli v nejeveri - fak, kje živimo, o, šit, kako se to lahko dogaja in tako dalje - povezavo do dokumentarca najdete v Linktajmu Irene Sirene. Na tem mestu je morda treba dodati, da je Đubox trenirkar in opankar, čeprav zapisi največkrat nastajajo v copatih in pižami, ter da je dodana končnica -ić namenjena zgolj tistim, ki iz nje znajo razbrati takšne in drugačne lastnosti poimenovanega, po možnosti slabšalne - kot da bi bil Đubox kaj drugačen, če bi se imenoval Đuboxec, kajneda.
Vir.
Poleg Prešernovih nagrajencev so trenutno aktualne tudi olimpijske medalje, predvsem pa vse tisto, kar v Sočiju ne štima - o skupnih straniščih, nedokončanih objektih in zabavnih dobesednih prevodih menijev si preberite pri Hadu, bolj resno in kritično pa se je o vrhunskem športu razpisal Matej Zalar oziroma Nergač. Kritiko si v tem času zasluži tudi sistem, ki deluje predvsem na izkoriščanju prostovoljnega žrtvovanja - kot je zapisal Aleš na Fotogaji: gasilci delajo zastonj, vojaki so na minimalcu, gozdarji brez dnevnic in bencina, elektro delavci pod stalno grožnjo smrtne nevarnosti, medtem ko si na blogu Gregor kuha lahko pogledate, kako naporni so bili zadnji dnevi za gasilce. Lahko rečemo le: hvala in vsaka vam čast ter jim za razliko od mačehovske države čim prej nakažemo kakšen evro - navodila pri Hadu.

View image on Twitter
Vir.
Danes je tudi dan za razglasitev nagrajencev oz. zmagovalcev, ki smo jih izbrali z vašo pomočjo: tukaj so rezultati glasovanja za prišleke, nove bloge na Đuboxu:

PONEDELJKOVANJA IN PETKOVANJA so dobila 18 glasov.

Tudi blog SOL ZEMLJE je prejel 18 glasov.

Za UMIRITI SRCE je glasovalo 50 bralcev. 

YOU CAN HAVE YOUR CAKE AND EAT IT TOO je dobil 68 glasov.

WEHAR'S BLOG je prav tako prejel 68 glasov.

KATIE'S KITE ste namenili 69 glasov.

MATIC MUNC pa je dobil kar 75 glasov.

Zmagovalci naj bi bili trije, a ker sta tretje- in četrtouvrščeni blog prejela enako število glasov, bodo tokrat z uvrstitvijo na našo listo nagrajeni kar štirje. MATIC MUNC, KATIE'S KITE, WEHAR'S BLOG in YOU CAN HAVE YOUR CAKE AND EAT IT TOO - dobrodošli na Đuboxu!
Vir.
Mesta na desni strani liste so tako žal izgubili kar štirje blogi, ki smo jih prestavili v večna lovišča na levi - Everything I Know and Learning About, Devet ur manj, Kraška hiša in E-migrator, ki je obtičal pri pomenljivem naslovu Kvalitetna vzgoja državljanov. Vsi blogi v večnih loviščih imajo pri uvrstitvi na Đuboxovo listo prednost pred prišleki s čakalne liste, pogoj je le, da se na njih pojavi nova objava oz. da blog spet oživi. 

Vir.
Tako: našo listo smo prevetrili, nanjo uvrstili kar nekaj novih imen, jutri boste lahko uživali v branju intervjuja s Keltiko z bloga Čarovnije z male kmetije, danes pa si privoščite vsaj malček kulture, pobrišite prah s knjig poezije na polici ali pa jo poiščite na internetu - recimo tisto o preredkem pudingu, mačkah, ki se gonijo, in freskah, ki žlobudrajo molitev v stari cerkveni slovanščini - najdete jo na blogu Kostin mozeg.

freska
Via Kostin mozeg.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...