torek, 17. september 2013

Blogi so živoživi

Da smo na Đuboxu navdušeni nad blogi, najbrž ni treba posebej poudarjati, saj smo nastali blogom na čast, jih slavimo prav v vsakem zapisu in z vami delimo vse tisto, kar je najboljše, najlepše, najbolj kvalitetno na slovenskih blogih, skoraj vsak dan pa odkrijemo še kakšnega novega, ki bi ga bilo treba uvrstiti na našo listo, zato je čakalna lista vedno bolj polna.

Že včeraj, ko je blogerske vode zapustila Frišna in svoje spletno udejstvovanje preselila drugam, smo malo pojokcali, prav veliko pa se za bloge nismo zbali, saj verjamemo, da je to tista oblika, ki morda trenutno res ni najbolj in, ima pa za nas najvišjo ceno. Dober blog zahteva veliko časa, kar vedno bolj ugotavljamo tudi sami, ko se z zaspanimi očmi in utrujeni trudimo biti čim bolj ažurni, iščemo kotičke dneva, v katere bi stlačili pisanje za Đubox, kar nam včasih tudi ne rata, večinoma pa se vsakič znova potrudimo, ko vidimo, da se na naši listi dogaja, da kar vre od novih objav, zapisov, idej, fotografij, celo ilustracij in poezije, da se ljudem zdi vredno vzeti nekaj časa v tem nečasu in ga nameniti drugim, bolj ali manj fiktivnim bralcem in bralkam.

Đubox je dokaz, da so blogi živoživi, 150 namreč ni majhna številka in omejili smo jo zgolj zaradi nadzora nad kvaliteto, ne pa, ker tam zunaj v internetnem vesolju ne bi obstajalo še mnogo in nešteto in miljavžent blogov, ki si zaslužijo pozornost. Pa govorimo le o slovenskih, le o tistih, ki so zapisani v slovenščini ali jih pišejo Slovenci, čeprav so to - jasno - grozno izmuzljivi pojmi, zato se nočemo preveč opirati nanje, gre zgolj za točko zamejitve, ki kaže na to, da gre za izbor, za vzorec.

Zapis o tem, kdo sploh bere bloge in kakšne poglede imajo nanje bralci, lahko najdete pri Tini z bloga Odglavedopet: v komentarjih se je razvila zanimiva debata, ki nas je zelo razveselila - izkazalo se je namreč, da večina tistih, ki spremlja bloge, še vedno navija zanje, saj imajo v primerjavi z drugimi spletnimi mediji dodano vrednost, omogočajo daljše zapise, bolj poglobljeno misel, debate v komentarjih, kombinacijo sliko in besede, objave pa največkrat zahtevajo kar nekaj truda in časa, kar znajo ceniti tudi bralci.

Pa vi: radi spremljate bloge? Kakšno je vaše mnenje o njih? 

Če imate slučajno idejo, kaj naj bi Đubox počel na facebooku, pa na dan z besedo: mi namreč ne vemo.

9 komentarjev:

  1. Predvidevam, da se tudi Džuboksovi spomnite množice dobrih slovenskih blogov, ki so nastali tam po letu 2005 in čez nekaj časa izginili (Carniola, Centrifuzija, Nimfa ... ... ...), nekateri kljub temu, da so jih troli v glavnem puščali na miru. Tako je v maloro šlo ogromno zanimive vsebine neverjetno zanimivih ljudi, zaradi katerih sem sploh postala blogerka (namreč, da lahko pri njih bolj verodostojno komentiram).
    Ko sem se pred kratkim pritoževala, da nihče več ne piše in da bom zaprla blog, me je matralo točno to: premajhna količina dobrih zapisov v tistem obdobju (človek nehote pomisli na dobre stare čase, ko je Michael na Carnioli vsak dan objavil nov zapis ipd.). Pozabila pa sem, da poleti vsi manj blogamo, to bi bila morala upoštevati. Kakor koli že, rojevajo se novi blogi, na Džuboksu jih je kup zanimivih, mogoče so vrhunski časi bloganja (maksimalna količina maksimalno dobrih zapisov in posledično debat) res za nami, vendar to ni nujno slaba novica: dovolj je že, če ima vsaj nekaj zanimivih ljudi željo svoje zanimive misli in slike deliti z nami ostalimi, pa bo. Naše vrste so prečiščene, kar pa pomeni samo upad kvantitete, vsaj upam, da je tako.
    Tako kot je rekla Sunshine na Odglavedopet: eni smo staromodni in nas samo slike (ali sprememba statusa ali mini pripombe kot zapisi) ne zadovoljijo preveč, eni res rabimo dolgovezno pisano besedo. Tudi klepetati eni nimamo časa vsak dan, zato pa nič ne zamudimo, če si kak zapis preberemo pozneje, pred spanjem, da se usede in nam da za razmišljati. Tako da. Tako kot bodo bralci knjig obstajali še kar nekaj časa, lahko tudi blogi obstanejo, samo dovolj zanimivi morajo biti, saj je konkurencija jaka :-)
    In Knjiga Frisov že dolgo ni več HIP in NAJ, saj obstaja že predolgo :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Časopisov in revij (razen Nedela od jutranji kavici tekaških revij) sploh ne berem več.
    Tudi na spletne novičarske portale ne zahajam več; preveč je nepomembnih, škandaloznih, senzacionalističnih novičk o nekih obskurnih zvezdnikih (kaj so jedli za zajtrk itd.)...
    Bloge pa berem vsak dan. In vsak dan jih imam več v svojem seznamu priljubljenih.
    Lahko bi rekla, da sem odvisna od blogov.
    Kakšna žalost je bila, ko so ukinili "GuglRidr"!!!
    Na nov bralnik se še vedno privajam :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. popravek: (razen Nedela ob jutranji kavici in tekaških revij)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz tudi ne morem brez blogov, brez časopisov pa brez problema. Tako da mislim, da še ne bodo tako kmalu izumrli. Nas je veliko, ki jih radi beremo.

    Pozdrav,
    Luka

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi jaz berem le bloge. Časopisov že dolgo več ne. Televizije pa tudi skoraj ne gledam.

    Blogi so super stvar, med drugim vzpodbujajo tudi kreativnost, kar pa v današnjem času sploh ni slabo.

    Dajmo, blogajmo še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mhm, ja, seveda se spomnimo dobrih starih blogerskih časov, ko se je govorilo celo o tako velikih pojmih, kot je državljansko novinarstvo, in so nastajali celo blogerski časopisi.

    Bloge beremo namreč že dolgo vrsto let, namesto Readerja pa sedaj uporabljamo Feedly, je precej prijazen in enostaven za uporabo.

    Vsem najlepša hvala za odziv in motivacijo za naprej. V bistvu si bomo za geslo sposodili kar Vanjine besede: "Dajmo, blogajmo še naprej!"

    OdgovoriIzbriši
  7. Đubox, tudi jaz ne vidim smisla/potrebe/koristi prisotnosti na Facebooku. Kar tukajle lepo ostanite, blogajmo naprej, mi vas (tj. đubox in vse ostale bloge) imamo radi in vas z veseljem beremo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala tudi tebi, Ana! Na fejsbuk pa ne bomo pobegnili, brez skrbi, smo veliki ljubitelji blogov. Imamo sicer profil, ampak res ne vemo, kaj točno početi z njim. :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...