sreda, 30. oktober 2013

Ste ta mesec prejeli otroški dodatek?

Birokracija
Vir.

V bistvu ne gre zgolj za otroški dodatek, gre za stike z davčnimi uradi, upravnimi enotami, takšnimi in drugačnimi zavodi in centri oz. državnimi institucijami, gre za birokracijo izpolnjevanja nekaj strani dolgega obrazca v treh izvodih (fotokopiranje ne pride v poštev) ali za to, da moraš svoje osebne podatke stokrat prepisovati v vse mogoča okenca, razlika je le v tem, da enkrat piše ime in priimek, drugič pa priimek in ime. 

Gre za to, da so nekatere gospe in kakšen gospod med njimi za pultom res prijazni, ti pomagajo in razložijo, zakaj so tvoji papirji, ki si jih oddal na Gorenjskem romali v Krško, zato traja več kot en teden, da se po pošti vrnejo na tvoj naslov, dodajo še kakšen nasvet, medtem ko se pogosto zgodi, da na vprašanje zgolj skomignejo z rameni in te pošljejo drugam, soba 176, drugo nadstropje, od tam pa spet pred druga vrata, na drugo telefonsko, gospa Mateja bo vedela, skratka: prelaganje odgovornosti na druga pleča. 

Vestni občan bo šel tako brati zakone, v njih iskal rešitev svojega problema oz. to, kaj mora storiti, katere obrazce oddati, da uveljavi svoje pravice oz. zadosti državi, a kaj, ko se mu lahko pripeti, da mu uradna oseba, ko prinese k njej množico popisanih papirjev, reče: "Kaj imate pa to? Tega pa res ne rabite." Čeprav v zakonu piše drugače. In ima ta zakon celo nek smisel: če bi gospa od vsakega zahtevala papirje, ki jih mora potrditi določeno ministrstvo, bi ji to vzelo nekaj sekund, hkrati pa bi tistih nekaj inšpektorjev imelo manj dela, ker jim tega ne bi bilo treba preverjati pri vsakem občanu posebej. Ampak gospa papirjev sploh ni hotela vzeti. Ker ona tega tako ne dela. Ker teh papirjev po njenem sploh ni treba oddajati. Tako kot so to povedali Karmen z bloga Hirkani: da ji vloge za otroški dodatek ni treba oddati, celo dvakrat, dokler oktobra otroški dodatek ni bil nakazan, ker ... ne boste verjeli: niso oddali vloge za otroški dodatek. 

Vse se začne pri odgovornosti posameznika: v tako velikem sistemu, kot je javna uprava,  vlada sindrom internetne anonimnosti - tako kot pod vzdevkom lahko napišeš karkoli, tako lahko stranki podaš napačno informacijo, jo zavedeš, narediš napako, saj zanjo ne boš kriv ti, ampak nek abstraktni mastodont, ki se mu reče javna uprava. Ali pač država. Več v Prišepetovalcih, predvsem od 24:46 dalje, ko beseda nanese prav na zgoraj napisano, kako preoblikovati obrazce, da bodo bolj uporabni, si preberite na D_magazinu, Stop birokraciji pa lahko rečete tudi na istoimenski strani.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...