ponedeljek, 17. februar 2014

Prebujanje


Vir.

Medtem ko so se protesti iz Bosne in Hercegovine razširili še v Črno goro, manjše skupine protestnikov pa so se zbrale tudi na Hrvaškem, se v Sloveniji prebuja le čemaž, kot lahko vidite na Čarovnijah z male kmetije, pa še tega je že danes pokril sneg, ki je lahko tudi resen problem, vedno pa pride prav tudi za odvračanje pozornosti od drugih tem: ljudje, utrujeni od kidanja, ne razmišljajo o protestu, ampak jih motijo le nesplužene ceste, medtem ko iščejo lopato ali sanke. 

Protest je samo gesta, ki pokaže, da stvari niso urejene, tako, kot bi morale biti, morda prinese določene spremembe, nikakor pa zaradi njega samo od sebe še ne pride do rešitve problemov. Sam protest torej ni dovolj, treba je delovati tudi na druge načine, med katerimi je urjenje v kritičnem razmišljanju tisto, ki ne pride nikoli iz mode. Zato smo veseli, da obstajajo portali, kot je Pod črto (ki bo zagotovo tudi med kandidati za naslednje prišleke), kjer lahko najdemo poglobljene prispevke o tem, kaj vse je narobe v slovenski družbi, katerih zakonov se ne spoštuje, zakaj nekateri največji davčni dolžniki nimajo blokiranega računa in tako dalje in tako dalje, ker gradiva še zlepa ne bo zmanjkalo. 

Avtor Anže Voh Boštic se je lotil tudi podatkovnega novinarstva na primeru pravnomočnih odločb in plačilnih nalogov tržnega inšpektorata, o čemer si lahko preberete na Metini listi. Slednjo verjetno že dobro poznate kot neodvisen medij, zavod, ki se financira s pomočjo razpisov in donacij, na podoben način pa naj bi nekoč deloval tudi portal Pod črto: avtor je izdelal zelo podroben načrt za zagon neodvisnega medija, za njegovo uresničitev pa potrebuje donatorje in donacije

Očitno se lahko trenutno zanesemo zgolj na prostovoljstvo, ki bo delovalo zgolj toliko časa, dokler si ga bodo lahko ljudje privoščili. Enako velja tudi za razne druge projekte in start upe, ki se financirajo s crowdfundingom (recimo Kickstarter). Pogosto se jih namreč ne le hvali, ampak celo popolnoma nereflektirano opeva, ker rešujejo brezposelnost in spodbujajo podjetništvo, čeprav v resnici tudi tak sistem nikakor ni brez napak - nekaj o tem na povezavi. Upamo, da bomo morda kaj o tej temi lahko v prihodnosti brali tudi na portalu Pod črto, zato držimo pesti, da dobi potrebna sredstva za zagon. Naj mu uspe!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...