sobota, 15. februar 2014

Informativni dan: pravo, matematika ali kaj drugega?

Vir.
Prihaja čas leta, ko si srednješolci začnejo še bolj vneto beliti glavo z vprašanjem, na katero fakulteto se vpisati oziroma kateri študij izbrati. Informativni dnevi ponudijo zgolj osnovne informacije, so predvsem dnevi odprtih vrat na fakultetah, ki se skušajo predstaviti v najlepši luči, hvalijo se z rezultati, z ekskurzijami, s strokovnimi posveti, na papirju so študijski programi bleščeči, predmeti so poimenovani z zanimivimi imeni, profesorji pa so nadvse prijazni in razumevajoči, tako kot dekan in vsi ostali delavci, ki se prijazno nasmihajo potencialnim strankam – ker, žal, študenti postajajo predvsem to: za njihovo vpisno mesto država fakulteti nameni denarce, torej jih je treba prodati čim več, ne le zasebne, ampak tudi javne fakultete pa postajajo tržno usmerjene ustanove, ki ne prodajajo le svoje fasade ali vrat učilnic za reklame, ampak na nek način tudi svoje profesorje in študente. 

Prav zaradi marketinškega jezika, ki ga uporabljajo pri svoji predstavitvi, v kateri se logično hvalijo tudi s kariernim centrom, ki je pred časom kot eno od prednosti mladih diplomantov navedel tudi, da so poceni delovna sila, je odločitev o tem, kako nadaljevati šolanje, še težja, saj bodoči študenti težko dobijo realno sliko resničnega stanja. Žal je treba povedati, da ta ni rožnata. Univerza je v krizi, nima denarja, profesorji marsikatero uro oddelajo prostovoljno, čeprav so že tako ali tako preobremenjeni, zato se nimajo časa posvečati študentom, ti pa od študija pogosto ne dobijo tistega, kar si želijo, pogosto ne dobijo dovolj znanja, širine, pa tudi discipline in delovnih navad ne. 

Vir.
Vsekakor je srednješolcem, ki so trenutno v dilemi, kam se vpisati, treba povedati, da je večina študijev lažja, kot se govori, da se prav vse izpite da narediti v prvem roku, če pa kateri slučajno ne uspe, pa tudi ni takšna kriza. Treba je povedati, da je na začetku študija dobro zagristi na polno, ker začetna vnema kasneje še prehitro popusti. Ter da ima diploma oziroma magisterij še vedno nek smisel, čeprav morda od njega trenutno nihče nima prav veliko niti z njegovo pomočjo ne more priti do zaposlitve. 

Skratka: toliko na hitro. Bolj sistematično se je nasvetov za bodoče študente prava lotila Špela z bloga Retrospektiva, v zapisu pa najdete tudi povezavo, na objavo, ki jo je na istem blogu že lansko leto napisala Eva, prav pa bo prišla bodočim matematikom. Seveda pa bodo maturanti veseli tudi drugih informacij iz prve roke, zato morda ideja še za vse druge blogerje: če imate čas in voljo, napišite nekaj nasvetov za tiste, ki bodo v prihodnosti študirali isto smer, kot ste jo vi – lahko na svojem blogu ali pa kar spodaj v komentarjih – hvala! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...