Napa v kuhinji ni nikakršna napota, sklanjanje nad
štedilnika ali žar tudi ne, medtem ko nam je jezikovno neskladje med politično
korektno knjižno obliko in ono drugo, pogovorno, ki jo večkrat izrečemo in se
nam zato sliši bolj naravno, že v naslovu zakuhalo malce zmede, iz katere bi Boštjan Napotnik, avtor
bloga Kruh in vino, zagotovo znal skuhati še kaj drugega kot godljo, v kateri
smo se znašli mi, zato nas je imelo, da bi napisali kar: od unga Napotnika
blog, sej ga poznate.
Kako ga ne bi, ko pa je tudi avtor fine kuharske knjige Kuhinja za prave moške, improligaš, pripovedovalec zgodb in še kaj, uspešno pa je prevzel tudi nasledstvo Ilovarjevega tria in sedaj vsak teden piše za Mladinin Konzum, poleg tega pa že vrsto let svoje recepture v sočnem jeziku in začinjene z dobršno mero humrja in duhovitosti objavlja tudi na blogu, vse po vrsti lepo zapečene, malo prepražene in obvezno skuhane na plinu, tako zelo žmohtne, da se od besed kar cedi: branje Kruha in vina je zato prebijanje čez ravno prav zavozlane jezikovne umisleke, vmes pa se človek obvezno in vedno na ves glas smeji. Enako seveda velja tudi intervju, zato si že pred branjem pripravite malo kruha, da boste z njimi na koncu pomazali krožnik do konca, ter kozarec vina, da ga boste na koncu poplaknili z njim.
Vir. |
Kako ga ne bi, ko pa je tudi avtor fine kuharske knjige Kuhinja za prave moške, improligaš, pripovedovalec zgodb in še kaj, uspešno pa je prevzel tudi nasledstvo Ilovarjevega tria in sedaj vsak teden piše za Mladinin Konzum, poleg tega pa že vrsto let svoje recepture v sočnem jeziku in začinjene z dobršno mero humrja in duhovitosti objavlja tudi na blogu, vse po vrsti lepo zapečene, malo prepražene in obvezno skuhane na plinu, tako zelo žmohtne, da se od besed kar cedi: branje Kruha in vina je zato prebijanje čez ravno prav zavozlane jezikovne umisleke, vmes pa se človek obvezno in vedno na ves glas smeji. Enako seveda velja tudi intervju, zato si že pred branjem pripravite malo kruha, da boste z njimi na koncu pomazali krožnik do konca, ter kozarec vina, da ga boste na koncu poplaknili z njim.
Pa dober tek!
Vir. |
Ko smo bili majhni, smo sanjali, da bomo postali smetarji, učiteljice
ali piloti, kariere blogerja pa si najbrž ne želi prav veliko otrok. Zakaj
sploh imeti blog?
Ježeš, za odgovor na to bi pa moral kar dobro odpihniti prah iz malih
sivih – slednje so namreč o teh vprašanjih razglabljale že dolgih sedem in še
več let nazaj. Kruh in vino je imel v prvi preambuli zapisano, da gre za
spominsko knjigo, odprto v izogib pozabi dobrih stvari, ki sem jih bil skuhal
in/ali pojedel in ali popil. Ker sem mislil, da se dovolj dobro poznam, sem
računal tudi na to, da bo pisarjenje na tej platformi po začetnem navdušenju
tudi usahnilo. Pa se očitno nisem dovolj dobro poznal, ker sta kruh in vino še
vedno tu. Zdaj sta en tak star frend, ki mu ne težiš kar naprej, vseeno pa z
njim ohranjaš redne stike in z njim preživiš marsikak zabaven večer.
Vir. |
Kolikokrat na dan klikneš na svoj blog? Ali kdaj prebiraš arhiv oziroma
svojo blogersko zgodovino?
Vir. |
O čem najraje pišeš in kaj narediš, če se ti res ne da blogati?
Žrtvuješ kos dobre torte vesolju za navdih?
Pišem pa najraje o hrani in pijači. Če se mi res ne da blogati, potem
ne blogam. Kadar se mi pa da (a. k. a. imam čas) pa pogledam v mapo s spravljenimi/pripravljenimi fotkami
in spišem še besede za zraven. Kosov torte (in kosov česarkoli okusnega) pa
nikakor ne gre žrtvovati vesolju, ampak jih je treba nujno in takoj uničiti z
mletjem med zobmi in kemično razgradnjo s prebavnimi sokovi.
Vir. |
Kako pomembni se ti zdijo komentarji oziroma odziv bralcev? Koristijo
predvsem gospodu Egu, ki uživa pod žarometi hvale in vzdihi navdušenja, ali je
od njih še kakšna druga korist? Se iz njih pogosto razvije spletna debata?
Na začetku je seveda hec, ko kar pišeš, pa pojma nimaš ali kdo te
jezične produkte sploh bere, ali pa se nemara že v tretji vrstici odpravi na
kakšen lažje prebavljiv spletni pašnik. Komentarji – predvsem tisti, ki imajo
tudi kakšno vsebino, ne samo “kul! – dbest! – lajkam! – js tud!” – so za
vsakega blogerja pomemben vir povratnih informacij. Sicer si pa ego futram tudi
še kje drugje, tako da je odziv bralstva fajn predvsem zato, da drug drugega o
čem podučimo, pokramljamo in razdremo kakšno žaltavo.
Vir. |
O čem najraje bereš oziroma kaj najbolj občuduješ na drugih blogih?
Najraje berem zanimivo in dobro napisane tekste in/ali gledam dobro
narejene ilustracije ali fotke, iz katerih se vidi in čuti, da sta v njih kreacijo
vključena strast in spoštovanje do obravnavane teme/podobe, do likovnega/literarnega jezika, do
bralcev/gledalcev ...
Vir. |
Kakšen bloger boš, ko boš velik, in kakšen bi bil tvoj sanjski blog?
Najprej je z mano tako, kot pravi Pika: Ljube kroglice pregelk, nikdar
nočem biti vel’k. Potem pa tako, kot pravi Dino: Svakoga dana u savakom pogledu
sve više napredujem. Ko ne bom imel več nič za povedat ali pokazat, bosta šla
kruh in vino v penzijo. Do takrat je pa kar to moj sanjski (in resnični) blog.
Vir. |
Katere tri slovenske bloge (ja, samo tri!) bi predlagal
Đuboxu za kakšnega od naslednjih intervjujev?
Fotoblogatec je (bil?) izjemen blog
fotografa Andreja Korenča, ki vsak dan priobči eno hudo fotko iz Logatca in
okolice, februarja je začel pavzirati, upam, da ne za vedno; so pa vse tam
zbrane fotke še vedno vredne ogleda! ... Glavna mašina revije Vino Marjan
Močivnik je ne samo vrhunski fotograf, ampak tudi pronicljiv pisec, še posebej ljube so mi
njegove recenzije popitih vin v rubriki Prazna flaša, vse skušaj se dogaja na
naslovu http://www.revija-vino.si/blog/mm/.
Tretji je tudi fotograf – Marko Jamnik, ki pa v blogerski trio ni
prišel zaradi fotk, ampak zaradi svojih ljubiteljskih pivovarskih dosežkov, ki
jih zanimivo in zabavno popisuje na BrewBite Brewery’s blogu.
Vir. |
Ni za kaj!
Ni komentarjev:
Objavite komentar