nedelja, 1. junij 2014

Intervju: Prav posebna mama Urška

Foto: Urška Golob.
Prav posebna mama je mama posebnega otroka oziroma celo dveh posebnih otrok, le da je eden od njiju še malo bolj poseben: Julijan je namreč otrok s posebnimi potrebami. Urška na svojem blogu Prav posebna mama piše o tem, kako je mami, ko se ji rodi otrok, ki je drugačen od drugih, ki zahteva posebno nego, ob katerem mora biti mama pogosto tudi negovalka, medicinska sestra, fizioterapevtka in še marsikaj drugega. Ob vsem tem pa Urški uspeva najti čas tudi za druge hobije, saj zavzeto in navdušeno ne le peče, krasi slaščice in teče, ampak tudi fotografira. Poleg bloga Prav posebna mama, na katerem  recepte, poročila o teku, predvsem pa zapise in razmišljanja o življenju družine s prav posebnimi potrebami krasijo Urškine fotografije, je tako nedolgo tega začela ustvarjati še fotografski blog Special moments. Več o njem in o prav posebni mami pa v spodnjem intervjuju - uživajte v branju!

Ko smo bili majhni, smo sanjali, da bomo postali smetarji, učiteljice ali piloti, kariere blogerja pa si najbrž ne želi prav veliko otrok. Zakaj sploh imeti blog?



Sama zase lahko rečem, da imam blog morda tudi zaradi tega, da izživim svoje otroške sanje. Želela sem namreč biti pisateljica. Ogromno sem brala, to je bila moja daleč najljubša dejavnost in knjige so mi odprle pot v svet. V domišljiji je namreč  dovoljeno vse in pisatelj s svojimi besedami ustvarja svetove. Ker pa biti pisatelj dandanes pomeni nekaj čisto drugega, kot  je bilo v moji glavi pred toliko in toliko leti, sem že konec srednje šole postala blogerka. In biti bloger je še boljše kot biti pisatelj – objave so bistveno krajše (kar zelo ustreza moji minimalni vztrajnosti pri pisanju), pa še „feedback“ je ponavadi prisoten v večji meri kot v „navadni“ pisateljski službi.


Kolikokrat na dan klikneš na svoj blog? Ali kdaj prebiraš arhiv oziroma svojo blogersko zgodovino?



Na svoj blog kliknem največ enkrat do dvakrat na dan, če imam pa kakšne druge obveznosti, ki jih je nujno treba opraviti, se pa količina preživetega časa na blogu bistveno poveča :). Svoj arhiv prebiram bolj redko – večinoma takrat, ko želim preveriti kakšne recepte ali nadaljevati kakšen prispevek (recimo o Julijanu).


O čem najraje pišeš in kaj narediš, če se ti res ne da blogati? Žrtvuješ kos dobre torte vesolju za navdih?



Najraje pišem o naši posebni družini, ki je takšna zaradi sina Julijana (ima Dandy-Walker malformacijo in je težko gibalno in mentalno oviran), in o stvareh, ki mi lepšajo življenje: tek, ustvarjanje slaščic in „naredi-sam“ ustvarjanje. Ponavadi kos minitortice zelo pripomore k novi objavi na blogu, včasih sploh nimam namena karkoli napisati, pa mi kakšna kuharija res uspe in – voilá! – objava je tu. Če se mi ne da blogati ali če je že res predolgo minilo od kake objave, grem torej peč ;). Ali teč, to tudi pomaga. Zanima me tudi fotografija, zadnje čase čedalje bolj, vendar je temu namenjen poseben blog.


http://3.bp.blogspot.com/-oQB-qcXNJ14/U2aocsER9vI/AAAAAAAAGMA/uv4fM7JJfCc/s1600/IMG_2564.jpg
Kako pomembni se ti zdijo komentarji oziroma odziv bralcev? Koristijo predvsem gospodu Egu, ki uživa pod žarometi hvale in vzdihi navdušenja, ali je od njih še kakšna druga korist? Se iz njih pogosto razvije spletna debata?



Večinoma koristijo egu in motivaciji, da še kaj napišem. Morda so moji komentatorji preveč prizanesljivi ali pa pišem o takih temah, ki kake hude debate ne prinesejo :). Najlepše je brati besede podpore, ki jih namenjajo Julijanu. Ne rabim obsežnih spletnih debat, jaz bom vesela že tega, da bom s svojim pisanjem morda komu približala svet družine, ki ima otroka s posebnimi potrebami, in pokazala, da zmoremo precej več, kot se morda zdi na prvi pogled.


O čem najraje bereš oziroma kaj najbolj občuduješ na drugih blogih?



Najraje berem/gledam fotografske bloge, kuharske bloge, bloge drugih mamic (nekatere izmed njih tudi osebno poznam), DIY bloge … Skratka, berem vse, kar zanima tudi mene in o čemer vsaj deloma pišem tudi sama.

Kakšna blogerka boš, ko boš velika, in kakšen bi bil tvoj sanjski blog?



Plačana :). (Da ne bi tega kdo resno jemal.) Verjetno ista kot sedaj. Moj sanjski blog bi bil zbirališče potrebnih informacij za starše, ki se jim pridruži otrok s posebnimi potrebami, in navdihovalnica za vse, ki se znajdejo na mojem spletnem naslovu.



Katere tri slovenske bloge (ja, samo tri!) bi predlagala Đuboxu za kakšnega od naslednjih intervjujev?



Predlagala bi blog Naredila Ana, ker enostavno občudujem vse njene kuharske kreacije, tako sladke kot tiste malo manj sladke. Rada bi izvedela tudi kaj več o Cinnamon and Thyme, ker se ne morem nagledati prečudovitih fotografij njenih jedi. Ženska v meni pa kliče po modnih nasvetih z bloga Od glave do pet – stilski nasveti so nekaj, kar pride vsaki dami prav. Tudi prav posebni mami  ;).



http://4.bp.blogspot.com/-5Roka-xWlG8/U0rum_CM5zI/AAAAAAAAFbI/YG8tfupLhY0/s1600/IMG_9919.jpg
Najlepša hvala za odgovore!

7 komentarjev:

  1. Veseli me, da si se zbudil, đubox, še posebno pa, ker si objavil zanimiv intervju z prav posebno mamo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala enako: tudi nove objave s Krasa smo zelo veseli!

    OdgovoriIzbriši
  3. Iiiiii, kako je prav posebna mama lepa na zadnji fotki! Čudovita. Nasmejana. Vesela. Zadovoljna. Super intervju!

    OdgovoriIzbriši
  4. oh Urška je takoooooooooo super!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super, da je Đuboks nazaj z ultra simpatičnim intervjujem!

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...