nedelja, 22. februar 2015

Domače naloge

Pisanje bloga včasih postane tudi domača naloga, obveznost, ki si jo naložimo sami, iz hobija v ˙(skoraj) medij, kar zahteva določeno disciplino, rutino, ritem, frekvenco, o čemer sta se z gostom Anžetom Tomićem pogovarjala tudi Nataša Briški in Aljaž Pengov v Metinem čaju. Navaditi bralstvo, poslušalstvo, publiko, da te spremlja in ti sledi, traja kar nekaj časa, da neko opravilo postane navada, avtomatizem, klik brez posebnega premisleka kot umivanje zob pred spanjem. V resnici se najlažje navadimo na tisto kar je najbolj enostavno in od nas ne zahteva nobenega napora, zato stokrat na dan pogledamo maile, preverimo dogajanje na družbenih omrežjih, se sprehajamo med novičkami, ki imajo čim več slik in so čim bolj kratke, ter marsikaj samo še preletimo, namesto da bi prebrali. Za poslušanje oddaje, dolge eno uro, ali branje daljšega članka, knjige, potrebujemo ne le čas v enem kosu brez prekinitev, temveč tudi koncentracijo, ki v svetu nenehnega migetanja vseh možnih povezav in informacij pred našimi očmi oz. na ekranu ni najlažje. Sploh ker ob računalniku na nas čaka še prižgan telefon, pa tablica in ker smo se navadili, da tudi med (resnim) delom neštetokrat pogledamo, če nas je kdo klical, nam kdo poslal e-mail, preverimo novičke, hočemo biti ves čas na tekočem, seznanjeni z vsem novim, obveščeni, kar seveda razprši tudi naš fokus.

Fokus in disciplino je še težje obdržati, če je tvoja domača pisalna miza tudi tvoja pisarna, kjer se hitro začneš počutiti preveč ležerno, o čemer je na svojem blogu pisal Nergač oz. Matej Zalar, ki je pred kratkim svoj blog preselil na lastno domeno. Tam si lahko preberete tudi o tem, kako si lahko brez mobilnih in drugih aplikacij enostavno organizirate svoj čas, pa tudi o tem, da zelo radi nergamo čez slabo opravljene storitve, pa naj si bodo to gostinske, zdravniške, državne ali kakšne druge, nič pa ne naredimo, da bi se te spremenile.

Đubox čaka še kar nekaj domačih nalog, ampak najprej, preden uredi seznam blogov in povabi nove prišleke medvse, mora spet ujeti ritem, frekvenco - bomo videli, če mu uspe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...