petek, 25. april 2014

Đubox, a si že živ?

Seveda, le da trenutno diham na škrge - ne zaradi številčnih obveznosti in pomanjkanja časa, ampak zaradi dopusta na morju. Ribe so še žive, čeprav malo prehaljene zaradi onesnaženja, vse ostalo pa je enako kot vedno. 

Uživajte tudi vi in se kmalu beremo!

Lep pozdrav vam pošilja
vaš Đubox

petek, 18. april 2014

Velikonočni čas

Vir.
Vrste v trgovini so postale daljše, vozički pa zvrhano polni velikonočnih dobrot, jajca iz baterijske reje so v akciji, zmleti orehi pa so še vedno dragi. Pečejo se potice, ena orehova, ena makova, pehtranova, rožičeva, z rozinami ali brez, kokosova, pa še pinca. 

Vir.
Same dobrote, ki čez nekaj dni postanejo suhe in drobljive ter se nato še nekaj mesecev valjajo v skrinji, barvajo se pirhi in kmalu po veliki noči se pojavijo vprašanja po receptih, v katerih se da porabiti čim več trdo kuhanih jajc. 

Vir.

Mogoče bi letos velikonočne praznike zastavili malo drugače in bolj zmerno, si namesto težkih potic privoščili presno korenčkovo torto, ki jo najdete na blogu Teresamisu, kjer vas čakajo tudi mali presni pirhi s čokoladnim prelivom, ki jih bodo veseli tako otroci kot odrasli.
Vir.
Za velikonočno dekoracijo lahko naredite simpatične piščančke iz orehov, povaljanih v koruznem zdrobu - navodila za izdelavo najdete na blogu Čarovnije z male kmetije, kjer vas čaka tudi blitvin proseni narastek, ne ravno tradicionalna velikonočna, zato pa lahka jed brez glutena, ki jo zapečete skupaj s sirom in bešamelom. Tudi tega lahko pripravite brez glutena in brez laktoze: navodila zanj je prispeval DB z bloga Moj svet kuhanja in priprave sladic.
Vir.
Ana z bloga Cinnamon and Thyme je pirhe originalno okrasila kar s poštnimi znamkami, na Flip Flip Me Heidi pa najdete ideje za zabavne pirhe ter še pet idej za bolj lene in za tiste, ki bi radi pirhe okrasili čim bolj na hitro. 

Vir.
Katja s Peperminta je naredila reciklirane pirhe kar iz kapsul kave, ki jih je okrasila s papirnatimi prtički, cel kup velikonočnih idej pa je na svojem blogu zbrala tudi NaredilaAna. 

Vir.
Prazniki so priložnost, da za spremembo pomislimo na druge in ne samo nase in da kakšno potico nesemo tudi komu, ki si jo ne more privoščiti ali je ne more več speči, da pokažemo spoštovanje do hrane in jo pripravimo samo toliko, kot jo bomo zmogli pojesti. 

Vir.
So tudi priložnost, ko imamo več časa, zato se lahko kakšne spomladanske čistilne akcije v naravi, o kateri se je razpisal Kostin mozeg, ali pa zgolj razmislimo o tem, koliko smeti proizvedemo in kam jih damo, koliko kupujemo in koliko res potrebujemo, pa tudi, kaj kupujemo in če je tisto res vredno svoje cene - jajca iz baterijske reje so nekaj kar v najboljšem od vseh svetov sploh ne bi smelo obstajati, 15 evrov za ročno pobarvano vrečko pa se nam ne bi smelo zdeti veliko denarja - več o tem si preberite pri Aniti na blogu Life, style, fun.

četrtek, 17. april 2014

Čas za vrtnarjenje

Vir.

Bojča z bloga Permakultura za telebane je ugotovila, da se semena pred sajenjem splača namakati, utrinke pomladanskega vrta in priprave potk okrog gredic pa si lahko pogledate na blogu Kuhaj z mano.

ponedeljek, 14. april 2014

Reklama za kakovostno novinarstvo


Medtem ko Vale z bloga in kmetije Naš raj v sklepnem stavku zapisa o super (dragih) živilih in super (dragih) oljih ugotavlja, da so mediji nezdravi, in medtem ko se mora bodoča generalna direktorica RTV-ja Nataša Pirc Musar spotikati ob polena, ki ji letijo pod noge, še preden je sploh nastopila mandat in začela uvajati obljubljene spremembe (poslušajte intervju z njo na Metini listi), mi še vedno verjamemo v kakovostno novinarstvo. Da ga bo še več kljub kriznim časom, zaradi katerih za vse kakovostno na vseh koncih in krajih zmanjkuje denarja, smo se odločili, da mu naredimo malo reklame. 

Naslednjih 14 dni bo Đubox krasila reklama za kakovostno novinarstvo oziroma za spletni portal Pod črto, na katerem najdete odlične, predvsem pa poglobljene in analitične članke, ki se lotevajo tematik, za katere v drugih medijih ni vedno dovolj prostora ali pa se jih (zaradi pomanjkanja časa, interesa in denarja) lotevajo zgolj površinsko. Na portalu lahko najdete različne članke: npr. o katastrofalni varnosti spletnih portalov davkarije in notranjega ministrstva, o županih, ki so občinske posle dali sebi, občinskim svetnikom in sorodnikom, pa o nelegalnem oglaševanju, drugih nezakonitostih, o različnih nepravilnostih in o vsem, o čemer bi mediji vsekakor morali večkrat poročati.

četrtek, 10. april 2014

Koncerti in večerje




Jararaja danes zvečer, 10. 4., v Novem mestu premierno predstavlja Trubarja in druge trubadurje slovenske kulture - več informacij dobite na Celinkinem blogu, na Flip Flip Me Heidi pa nas jutri, 11. 4., vabijo v Menzo pri koritu v Ljubljani na koncert, na katerem se bo zbiral denar za humanitarno odpravo medicincev na Madagaskar.
 
Vir.

Prav tako v petek, 11. 4., ste vabljeni tudi na morsko večerjo v izložbo k Naturščku, sicer pa se je zadnje dni na blogih veliko jedlo: Pretty Mary je obiskala Teden restavracij, DB pa je spekel narastek iz zelenjave in ajdove kaše.

Restaurantweek_as_22032014
Vir.

Na blogu Spinal Fluid si lahko ogledate fotogenični paleo brunch iz Berlina, domače paleo zajtrke, ki bi bili lahko tudi večerje, malice ali kosila, pa je cel teden pridno slikala Špela z bloga Retrospektiva.
 
IMG_4169
Vir.
Vanja z bloga Ena leva, ena desna je spekla kruh z orehi, NaredilaAna pa takšnega s pirine polnozrnate moke - oba kruha lahko obogatite z domačim namazom: s tistim, ki ga je iz grškega fižola pripravil Napo z bloga Kruh in vino, ali pa z namazom iz regrata, ki ga dobite pri Vale na kmetiji Naš Raj - oba morata biti odlična.
Vir.
Za fotogenične grižljaje v obliki simpatičnih piščančkov je poskrbela Prav posebna mama, vsi tisti, ki ta teden niste tako dobro jedli kot zgoraj omenjeni blogerji, pa lahko svoj teden - prosto po Pižami - imenujete Teden neizživetih priložnosti. Če ga želite izpopolniti, to lahko storite tako, da si ukradete košček časa za poezijo na blogu Mami Sandre, ali pa naredite mini dobro delo: rešite anketo Meta dekleta, lahko pa tudi lajkate spodnjo sliko - več o tem na blogu Kaje Deberšek.
 
Vir.
Vir.
 

Blejske hišice na drevesih

Garden village hiška
Vir.

Zanimiva ideja in zagotovo boljša rešitev za slovenski turizem kot veliki hotelski kompleksi: lesene hišice na drevesih in šotor s pomolom nad slapom rečice - fotografijo je posnel Jošt Gantar, več pa jih najdete na njegovem blogu.

torek, 8. april 2014

Slon iz enega samega kosa papirja

Vir.

Za izdelavo papirnatega origami slona v naravni velikosti potrebujete 15 x 15 m velik papir, 12-člansko ekipo in vsaj 4 tedne: več o zanimivem umetniškem projektu pa na blogu Flip Flip Me Heidi.

ponedeljek, 7. april 2014

Fina nagradna igra

Vir.
Na blogu Lavivavera vas čaka nagradna igra, v kateri lahko z nekaj sreče dobite fino pomladansko ogrlico Fino Fino.

sobota, 5. april 2014

Tudi sonce ne pomaga


http://maticmunc.net/wp-content/uploads/2014/04/Dnevnik-volivca-010.jpg
Vir.
Naslov je malček prenapihnjen, ker sonce včasih pride še kako prav, kljub temu pa prav vsak zvečer, ko sonce že potone tja nekam v tri krasne oz. za Alpe, da na naši strani ostane le mrakobna sivina, ki jo še tako močan veter ne odpihne stran, ne moremo, da ne bi odložili sončnih očal in se zazrli v precej depresivno resničnost, s katero se je v svojih Dnevnikih volivca soočil Matic Munc: do sedaj jih je nastalo kar 10, v njih pa ni naredil le pregleda vseh možnosti, ki jih boste lahko obkrožili na majskih volitvah v evropski parlament, ni le pokazal s prstom na napake in pomanjkljivosti programov strank in njihovih kandidatov, ampak se je dotaknil tudi utopičnosti UTD-ja, zagovornikov kajenja trave v medicinske namene, pri katerih gre največkrat zgolj za iskanje užitka, ter elektronskega glasovanja oz. volitev.  

Vir.

Če vam ni do branja, ker se vam kljub oblačnosti in dežnim kapljam mudi na sprehod ali pa vas čaka tradicionalno sobotno sesanje, morda tek, štihanje vrta, priprava visoke grede (več o njej na blogu Preprostost) ali morda priprava na gojenje gob (več o tem na Čarovnijah z male kmetije), potem lahko združite prijetno s koristnim (ali koristno s koristnim) in si v ušesa med delom/športom našaltate oddajo EU Si Ti na Radiu Študent, ki se na precej luciden način sooča prav s problematiko elektronske demokracije oz. politične participacije na internetu. Seveda lahko namesto zanimive oddaje poslušate tudi zvok sesalca ali pa soseda, ki žaga drva, lahko pa se tudi cel dan jezite nad slovenskimi sodišči, ki jim je treba kot Miklavžu, Dedku Mrazu in Božičku samo obljubiti, da boste pridni - o Vitanu Malu, ki je bil obsojen na smešno nizko kazen, se je razpisal Nergač, na odločitev sodišča pa je bil jezen tudi Kostin Mozeg. Da nam manjka junakov, ki bi brez izgovorov kaj konkretnega naredili, se je razpisal Nara, prijazni bralec pa je pod njegovo objavo dodal še pesem Roll the dice Charlesa Bukowskega. Na to, da v tej državi marsikaj ne štima, pa je na duhovit način opozorila tudi Čezvesoljska Zombi Cerkev blaženega zvonjenja, ki razglaša stanovanja vseh njenih članov za sakralne objekte, za katere ni treba plačevati nepremičninskega davka - več pri Hadu.

Danes toliko, kuhali in pekli bomo pa kdaj drugič.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...