sreda, 28. avgust 2013

Zgodovina fizike in kemije v stripu

http://www.ljudmila.org/stripcore/rs/skrivnostnisvet/ss_89.jpg
Vir.

Kuhanje na kampiranju II

Vir.

Čas je, da si zapišemo, kaj moramo drugo leto pod nujno vzeti na dopust, ker smo letos na to pozabili, da si zapomnimo, kaj vse smo vrgli v lonec na kampiranju, tiste najboljše ideje, ki se jih najhitreje pozabi - konec poletja je čas za refleksijo in za RetroSpektivo paleo receptov na kampiranju oz. na potovanju, na blogu Kuhaj z mano pa si lahko pogledate, kako se na dveh malih plinskih gorilnikih skuha preprosta, a okusna rižota z gamberi  in slovensko kosilo

torek, 27. avgust 2013

Divja marmelada iz jerebike in robidnic

IMG_1103
Vir.

S polnimi usti, malo nerazločno zamomljamo vsem našim ljubim bralcem, da je čas za marmelado! Ne boste verjeli, ampak zanjo iz trgovine ne potrebujete drugega kot sladkor, po sadeže pa se odpravite kar v bližnji gozd - Bojča z bloga Permakultura za telebane je v divjo marmelado, ki bi jo z veseljem jedla tudi Ronja, razbojniška hči, spremenila robide in jerebikine jagode.

Kuhanje na kampiranju

Vir.

Dobra pokrovka je del obvezne opreme, potrebuješ še lonec, kakšno žlico in gorilnik, vse ostalo pa je že bolj kot ne po izbiri: od kuhalnic, dodatnih ponvic, krožničkov in vilic. Jesti špagete z žlico je sicer res nekaj najtežjega, kar smo na Đuboxu preizkusili v življenju, ampak to še ne pomeni, da se ne da. Še bolje pa je, če se oblika testenin bolj pametno izbere, ker jesti špagete iz enega lonca skupaj s še šestimi rokami, tudi z vilico ni prav lahko, sploh če je posoda bolj majhna. 

Skratka: za sisije in praktične ljudi so najboljša izbira makaroni, tisti bolj hardcore pa na kampiranje nikakor ne morejo brez žafrana ali sojine omake. Vsekakor pa oboji z užitkom in z veliko mlaskanja pomlatijo vse, kar se skuha, ker si na kampiranju vedno veliko bolj lačen kot doma. 

Prav zato brez dobre pokrovke ne gre, ker se hrana z njo hitreje skuha, poleg tega pa pomaga tudi, da ti v omako tik pred koncem z drevesa ne pade velik, masten pajek, ki veselo začofota ... Ah, pustimo prigode in anekdote za kdaj drugič, danes pa si raje poglejte, kako in kje je na kampiranju kuhal Gregor z bloga Kuhaj z mano.

Retro na RetroSpektivi

Vir.

Pogled v preteklost, ki te preseneti v enem od lokalov na potovanju, zanimivi predmeti in pohištvo, kot bi se znašel v drugem času in prostoru, na bolšjem sejmu, v kakem filmu. Briljantina v laseh, dzuboks v kotu, retro vzdušje. Kje drugje kot na RetroSpektivi.

ponedeljek, 26. avgust 2013

Ubogi paradajz




Ubogi paradajz,
ki ga v akciji prodajajo za 0,75 evra za kilo,
v vseh letnih časih, ekološkega pozimi,
ki raste v rastlinjakih, kamor ni vstopa za nikogar,
razen za nevidne sužnje, priseljence iz Afrike, 
ki živijo med smetmi, ki ga z maskami zalivajo s škropivi,
simbol potrošniške kulture,
ki ga največ pojemo v kečapih in mezgah,
ki ga gojijo pod ultravijolično svetlobo,
ubogi paradajz s klicajem,
katerega fotografijo smo zanalašč vzeli prav z Wikipedije,
popolne oblike, sijoč, v prerezu,
objekt želje in občudovanja naše sterilne in gladke kulture,
brez odvečnih listkov, gola popolnost,
poudarjena s svetlobo, na polici v trgovini,
hipermarketi so industrija,
v galerijah pa le tisti v pločevinkah,
Warholova ironija, retro estetika,
America I've given you all and now I'm nothing,
zapraviš vse v supermarketu v Kaliforniji,
kupiš kilo paradižnika in poezijo Allena Ginsberga,
v isti polivinilasti vrečki, v istem zapisu:
berite Naturščka, odkrijte Ameriko,
domač paradajz, opran od dežja,
z vrta, balkona ali okenske police,
razpokan od suše, sladek, dober,

kako klišejsko, kako trivialno.

Filmi in filmčki

Čez nekaj dni se v Benetkah začenja filmski festival, o katerem lahko več izveste na blogu Filmski kotiček, na RetroSpektivi so si po zajtrku v Kinodvoru ogledali nov slovenski film Dvojina, ki ga je režiral Nejc Gazvoda, poleg naše Nine Rakovec, ki se je zagotovo spomnite že iz Izleta, pa v glavni vlogi v njem nastopa še danska igralka Mia Jexen, na blogu Fogy's World pa si lahko pogledate skejterski Neverendingstory s slajdanjem po klopcah in s skakanjem čez robnike. Tokrat zapis brez fotografij, zato pa s kar nekaj filmčki in filmi.

nedelja, 25. avgust 2013

Kaj vse ste pripravljeni narediti za navijaški tatu?



Podarjenemu konju se ne gleda v zobe, pravijo, kljub temu pa danes skupaj z Nergačem bentimo in se pridušamo nad podcenjevanjem potrošnikov, ki jih na vsakem vogalu vabijo in mamijo k sodelovanju v takšnih in drugačnih nagradnih igrah. Ne na ulici ne doma niste varni pred njimi, saj se vam zna zgoditi, da vas tu pa tam pocukajo za rokav dekleta in fantje, plačani 5 evrov na napotnico, ki vam v roke tiščijo letake, ali pa vas ob osmih zjutraj ali ob devetih zvečer pokličejo po telefonu in vas brez obveznosti povabijo na večerjo ali izlet, na kateri boste dobili nagrado presenečenja, ki naj bi jo zadeli, čeprav sploh niste sodelovali v nobeni nagradni igri. Nekateri se želijo povabiti celo k vam domov, da vam posesajo stanovanje oz. 10 % leve tretjine vašega kavča, se pogovorijo z vami o vaši prihodnosti in vam v zahvalo pustijo promocijski kuli. Zastonj! Samo za vas! Tako kot lahko v nagradnih igrah svoje osebne podatke zamenjate za majico, knjižico s petimi recepti, obesek za ključe ali navijaški tatu. Še hujše pa so variante, kjer nagrad ne dobite zastonj, ampak morate zanje z nakupi v točno določeni trgovini ali na bencinski črpalki zbirati točke, za katere si lahko izberete izdelke, ki jih ne dobite brezplačno, ampak po znižani ceni. Pred časom ste si lahko v eni od takšnih akcij po nešteto zbranih nalepkah, za katere ste zapravili nekaj 100 evrov, kupili ne le enega, ampak ste morali kupiti kar dva znižana izdelka, če ste želeli v posebni ponudbi poleg dobiti, pardon: KUPITI še košarkarsko žogo za samo 0,99 evra. Ugodno!

petek, 23. avgust 2013

Kako skuhati jelena v hladilni torbi?

su-vid done
Vir.

Vsi vemo, da se slona spravi v hladilnik v treh potezah: odpreš vrata, daš slona noter in vrata spet zapreš, potem je treba vprašati, koliko potez je potrebnih, da se v hladilnik pospravi žirafo. Že vrabci na strehi čivkajo, da ne več le tri, ampak štiri: odpreš vrata, daš slona ven, žirafo spraviš noter in zapreš, hakelc pa se skriva v nadaljevanju tega vica, ki ga je oni dan zakuhal Napo s Kruha in vina: vprašanje namreč sploh ni več, kako se jelena spravi v hladilnik ali celo v še veliko manjšo hladilno torbo, ampak nas zanima, kaj storiti, če se vam kot po tekočem traku pokvarijo pralni stroj, štedilnik in televizor, vi pa bi radi imeli na mizi kosilo - ne, ne naročite pice, ampak ga skuhate v hladilni torbi. 

Si že predstavljamo, kako po novem na piknikih ne bomo več pekli čevapčičev in pleskavic na žaru, ampak bomo kot mačka okrog vrele kaše nestrpno postopali okrog hladilne torbe, iz katere sicer ne bo prav nič kaj slastno dišalo, ker bo dobro zaprta, meso pa zapakirano v vakuumsko vrečko, ampak rezultati bodo pa - vsaj glede na priloženo slikovno gradivo - več kot okusni inu slastni.

In še trenutni rezultati našega glasovanja za blog meseca: trenutno se za prvo mesto s sedmimi glasovi borita Kruh in vino ter Lep dan, vsi ostali blogi pa z zaostankom nekaj komentarjev capljajo zadaj - če bi radi spremenili rezultate, oddajte svoj komentar!


četrtek, 22. avgust 2013

Torej, kateri blog bo blog meseca?

Če smo pravilno prešteli na koledarju, nas od razglasitve zmagovalca loči le še deset dni, zato vas moramo opomniti, da pohitite, če želite oddati svoj glas ali spremeniti vrstni red glasovanja, ki je trenutno takle:


En komentar so dobili Bratiov, Coprnije, Moj svet kuhanja in priprave sladic, Fotogaja, Naredila Ana, Nergač, Culinary journey by me in Uglašena kuhinja.


Dva glasova imajo zaenkrat Retrospektiva, Kostin mozeg, Lep dan in Hiška Pšenička.


Trije navijate za Pepermint in Lavivavero.


Kar 6 pa se vas je odločilo za Kruh in vino, ki trenutno s tremi točkami (skoraj se je zapisalo: s trema točkama - neka taka trojinska oblika hiperdvojine;) vodi in čaka, da ga razglasimo za zmagovalca.


Zaenkrat. Oblast nad rezultati je v vaših rokah, dragi bralci - tule jih lahko še vedno spremenite!




torek, 20. avgust 2013

Topel dom


Vir.
Mrzlo in vetrovno je ter malo deževno, zato za vse tiste, ki nismo v toplih krajih, danes dom predstavlja toplo in suho zatočišče, skupaj z dolgimi hlačnicami in rokavi ter še kakšno dodatno dekico, v katero se zavijemo, medtem ko prebiramo knjige - Bralnica priporoča roman Maruše Krese Da me je strah? - ali si privoščimo kaj dobrega, da dan ne bo tako siv in pust - npr. rižev puding z jagodičevjem, ki ga je pripravila Špela z bloga Culinary journey by me, ali kakšno drugo osrečujočo hrano - po predloge - tudi stročji fižol brez vsega (pogumno!) je med njimi - lahko zavijete k Alcessi, lahko pa samo uživate v občutku trdne strehe nad sabo ali sanjate, da bi bila narejena iz lesa in slame, tako kot streha vse bolj domačne Hiške Pšeničke - kako nastaja, lahko spremljate na istoimenskem blogu.
Vir.

ponedeljek, 19. avgust 2013

Tri krasne

Vir.


Zelenjavna pastirska pita

Vir.

Če cel kup prepražene zelenjave v pekaču enakomerno prekrijte s pire krompirjem, dobite zelenjavno pastirsko pito - recept na Klemenovi kuhinji, za katero lahko glasujete na Đuboxovem tekmovanju za blog meseca.

Vrtnarjenje in pilates, vrtnarjenje kot pilates?

Vrt_avgust_13
Vir.

Sprostitvene tehnike za zdravo življenje, vadbe, ki morajo skupaj s švicanjem postati obvezni delček vašega vsakdana vsaj enkrat na teden, stegna brez celulita so enako srečno življenje, večne resnice, ženske revije, ideali telesnih mer, ki jih je z veliko humorja v zapisu o poskusu prijateljevanja s pilatesom popisala Hirkani, v drugi objavi pa dodala svoj recept za zen občutek zadovoljstva: vstajanje ob petih, prenašanje težkih kangel za zalivanje in pobiranje sluzastih polžev ter barvitega pridelka - z eno besedo: vrtnarjenje. 

nedelja, 18. avgust 2013

Stročji fožol s parmezanom in česnom

Vir.
Vsekakor stročji fižol nikakor ni tako priljubljena poletna zelenjadnica kot rdečelični paradižnik ali morda na vse možne načine uporabljive bučke, ampak se gnete v istem kotu z grahom, ki sploh preveč razkuhan postane prav nič privlačne bolj rjavkaste kot zelene barve, približno takšne, kot so spomini na siljenje z zdravo zelenjavo v otroštvu - no, tak je stročji fižol, kadar vstane z levo nogo in kadar se mu res ne da truditi, da bi ugajal modnim trendom - torej: večino dni. 

Zato se zlahka zgodi, da ga potisnete v hladilnik in naj pozabite, dokler ga izza sklede barvite poletne zelenjave, ki se nastavlja vašim čutilom ob vsakem času, ne izbezate zaradi neprijetnega vonja, ko je zanj vsekakor že prepozno. Če se vam to dogaja, potem najbrž ne veste, da je treba stročji fižol porabiti takoj, ker je takrat najboljši, kuhan ravno prav časa, zabeljen z malo masla, predvsem pa z veliko česna, zelo pa mu ugajajo tudi razne smetanaste in sirove omake - poskusite enkrat uporabiti kuhan stročji fižol namesto lističev testenin za lazanjo, še na malo bolj preprost, pa zato nič manj okusen način, pa ga je pripravila Špela z bloga Culinary journey by me - tudi zanjo (in za stročji fižol:) lahko oddate komentar na našem glasovanju.

četrtek, 15. avgust 2013

Intervju: Alenka in njen Lenn




Alenka. 

Kot se za številko sedem po vrsti rešenih Đuboxovih vprašalnikov, ki smo jih pretenciozno naslovili kar intervju, spodobi, smo se po odgovore tokrat odpravili v pravljično deželo, kjer so doma ptički želja, simpatični mucki, zajčki in miške, predvsem pa je tam strašansko lepo in mehko, saj je vse obloženo z mehkimi blazinami in pokrito s posteljnino, polno pisanih sovic in žiraf - odpravili smo se k Alenki v Lenn, kjer se, seveda, najde tudi kaj za ta velike, recimo torbice in torbičke, narejene iz različnih kosov in koščkov blaga, skrbno sešite skupaj, pa dodatki za dom in še kaj bi se našlo: ne le na njenem blogu, o katerem boste več izvedeli spodaj, ampak tudi v galeriji na spletni strani, vsekakor pa tudi za Alenko in Lenn lahko glasujete na Đuboxovem tekmovanju za blog meseca, predvsem pa uživajte v intervjuju in občudovanju izdelkov na fotografijah!
Lenn.

Ko smo bili majhni, smo sanjali, da bomo postali smetarji, učiteljice ali piloti, kariere blogerja pa si najbrž ne želi prav veliko otrok. Zakaj sploh imeti blog?

Čisto preprosto! Blog je idealno sredstvo za komuniciranje s svetom. Na tem mestu lahko v miru beležiš svoja vele razmišljanja, ne da bi te kdo vmes prekinjal s svojimi komentarji. Če se še potrudiš z angleškim prevodom in dodaš fotografije, lahko po širnem svetu zvedo, na kakšen način zalivaš rože in kako zgledajo tvoji otroci umazani od sladoleda. Sama se vsake toliko še zmeraj vprašam, kaj želim svetu povedati in pokazati. 

Lenn.

Kolikokrat na dan klikneš na svoj blog? Ali kdaj prebiraš arhiv oziroma svojo blogersko zgodovino?

Večinoma klikam po blogu samo na dan, ko sestavljam novo objavo. Krivulja obiska ima praviloma obliko piramide. Zmeraj znova se čudim, kako me je našel nekdo iz, recimo, Singapurja. Po zgodovini zapisov sem brskala šele zdaj, po enem letu. Drugače pa kar malo pozabim, da blog sploh imam.
Lenn.
O čem najraje pišeš in kaj narediš, če se ti res ne da blogati? Žrtvuješ kos dobre torte vesolju za navdih?

Vedno je fino, če mi uspe pokazati, kaj novega delam. Super je tudi, če se mi zgodi kakšna neumnost, ki me je spravila v smeh. Vse skupaj zabeljeno s kančkom »modrosti« in ščepcem zdrave pameti, kakšno fotko, ki slučajno rata, pa dobiš moj blog. Sicer pa brez navdiha, mi za blogati ni. 
Lenn.
Kako pomembni se ti zdijo komentarji oziroma odziv bralcev? Koristijo predvsem gospodu Egu, ki uživa pod žarometi hvale in vzdihi navdušenja, ali je od njih še kakšna druga korist? Se iz njih pogosto razvije spletna debata?

Glede na to, da sama redko komentiram, sem zelo, zelo presenečena in vesela, če kdo najde čas in pusti kakšen komentar.
Lenn.

 
O čem najraje bereš oziroma kaj najbolj občuduješ na drugih blogih?

Rada imam tematske bloge v stilu – če je kuharija, je kuharija, če je moda, je moda ...  Všeč so mi zabavni in lahkotni zapisi in pa seveda lepe fotografije. Ni nujno, da so prve kvalitete, samo da so posnete z občutkom.
Lenn.
Kakšna blogerka boš, ko boš velika, in kakšen bi bil tvoj sanjski blog?

Hmmm... super vprašanje! Imela bom najmanj tri bloge in vsaj enega, ki ga bodo zame pisali in urejali drugi. Poročala bom iz vseh koncev sveta in objavljala noro lepe fotografije.

Lenn,
Katere tri slovenske bloge (ja, samo tri!) bi predlagala Đuboxu za kakšnega od naslednjih intervjujev?

Kar nekaj jih je, ki so mi resnično všeč, izpostavila pa bi tri navdihujoče bloge, ki so mi res pri srcu:

Valentinin Studio 13.  Res je blogerka v pravem pomenu besede pa še mene je navdahnila, da sem začela.
Vesnin Sobazrazgledom. Njeno delo vedno znova občudujem.
Anin Cinnamon and Thyme.  Obvlada kuharijo, njene fotografije so nekaj posebnega.
Lenn.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...