ponedeljek, 29. april 2013

Đubox gre na morje

Đubox se gre potepat na lepše in niti pod razno ne namerava s sabo nositi računalnika in interneta, ampak bo z možgani na paši pod soncem sanjaril o tem, kako bo nekoč slaven blog, kako ga bodo imeli vsi radi in kako si bo nabral cel kup oboževalk, ki bodo v njegovi odsotnosti pisale nešteto komentarjev s stotisočimi klicaji.
No, do takrat bo preteklo še veliko vode, Đubox pa bo kakšnih deset let pred tem prišel nazaj z morja, kamor se gre namakat danes: do takrat se boste morali znajti sami oziroma z listo na desni strani, kjer se vam vsaj dan ponuja dovolj novega in zanimivega branja, da vam nikakor ne bo moglo postati dolgčas.
Če pa vam slučajno postane, greste lahko Đubox še lajkat na Facebook, ker morda bo, če bo zbral dovolj oboževalk in oboževalcev, celo pretegnil svoje krake in razširil vsebino še na knjigo obrazov.
Lahko nam tudi poveste, kaj bi želeli videti in brati na Đuboxovem Faceboooku, ali bi bili radi le obveščeni o novih objavah? 

Lahko nam obrazložite, kako se spodaj pod objavo doda male sličice z linki za šeranje vsebine na drugih družabnih omrežjih (če ne veste, o čem govorimo, ne skrbite: tudi mi ne čisto točno, zato bi se pa radi poučili)?
Lahko nam v komentarje napišete, kaj bi si poleg receptov (ja, teh je po nekem čudnem naključju vedno največ), še želeli videti izpostavljeno v središču Đuboxovih žarometov - morda politične teme, več mode ali čisto običajne tegobe blogerskega življenja?
Lahko tudi ugibate, kdaj se bo pojavil naslednji intervju, ampak le če ste jasnovidni, saj tega niti mi ne vemo - se pač držimo preprostega načela, da je lenoba včasih tudi konstruktivna: recimo takrat, ko se med lenarjenjem in počitnikovanjem, pod to objavo nabirajo konstruktivni komentarji bralcev, polni finih idej in predlogov - če potrdite našo tezo, jo bomo ustoličili v Đuboxovi ustavi.
Lahko pa nas imate samo še naprej radi (sj ns mate, ane?:)

Tri sličice: zelena, oranžna in rdeča

Vir.
Z besedami smo že na plaži (kaj, kje - glej naslednjo objavo, ki pride kmalu ali pa pokukaj na Facebook), zato smo se tokrat zaljubljali le v motive in barve. Verde, que te quiero verde ni le zelena nekega vrta, ampak je tudi poezija, sprostitev, užitek ob delu - kaj in kako si poglejte pri Heleni, tam gori na severu pa je Spina iz Berlina na balkonu priredila pravo pravcato pomladansko-poletno čajanko z rdečo limonado in pecivom. Z veseljem bi se ji pridružili, a hitimo med ljute naranče, o katerih si lahko preberete pri Naturščku, dol proti jugu - pogrešajte nas!;)

IMG_2391
Vir.
Vir.

sobota, 27. april 2013

Posebna ponudba: Odstranjevanje, nadležnih vejic

Alcessa nas, je nasmejala, zato bomo, očitno potrebovali, odstranjevnje, smisla za humor z našega jezika - če imate, na njem kakšno, odvečno dlako, se je čim prej, znebite, skupaj z vejicami - posebna ponudba, samo za 154,67 evra!

Medalja okupiranim

Vir.
Generacija živečih v sedanjosti ne obeša zastav na svoje balkone, ampak svoji državi raje za vrat obesi medaljo za naivnost - tako kot Špiklja - kaj več ni za dodati, saj poezija govori sama zase.

Cvetača po indijsko

Vir.
Želja po več Indije na našem kontinentu, če parafraziramo N'toka, je za začetek lahko tudi ščepec garam masale na našem krožniku oziroma na naši cvetači, ki jo lahko porumenite tudi z žličko curryja, kot je to NaredilaAna, ali z malo kurkume, ki jo imamo na Đuboxu še malo raje. Cvetačo podušite, skuhajte na sopari, specite - kakor vam drago.

petek, 26. april 2013

Zastonj na letalo, zastonj na koncert


File:Adria.airways.b737-500.ur-gas.taxis.arp.jpg
Vir.
Majhna državica, ki deluje predvsem na vezah in poznanstvu oz. bi I feel Slovenia lahko prevedli v: če ne gre z nepotizmom, se uporabi korupcijo ali pritisk, sicer pa po receptu: od sestre prijateljica ima sodelavko, ki dela pri podjetju, katerega direktor ima prijatelja v upravnem odboru in bo vse zrihtal preko vrste, tako kot se to dela pri zdravniku, pri specialistih, pri potovanju z letalom pa tisti pri koritu pri slabo stoječem podjetju v javni lasti dobijo popust, kako si potem ne bi upali zahtevati še brezplačnih vstopnic za koncerte ali gledališče, pa ne le zase, ampak še za ženo, mamo, sestro, celo družino - o slednjem si lahko preberete na Airbeletrini, kjer se je razpisal Uroš Bonšek, vodja za stike z javnostjo v Kinu Šiška (tisto hči v zapisu mu, prosim, oprostite), o letalskih kartah in brezsramnemu cinizmu tistih, ki so hodili na brezplačne izlete, pa lahko berete pri Nergaču.

Ravioli s čemažem in rikoto brez obžalovanja

Wild garlic ravioli
Vir.

Slovenski blogi so lahko napisani tudi v angleščini, tako kot lahko, seveda, v tujem jeziku pišejo tudi slovenske pisateljice in pisatelji, zato je na Đuboxovo listo uvrščen tudi blog Meta Mint, ki ga v angleščini piše Manca. Njene raviole s čemažem in rikoto si privoščite brez obžalovanja, čeprav je recept zanje pospremila z zanimivim zapisom o grehih in pregrehah, v katere nas vodijo naše želje - na Đuboxu smo prepričani, da je s česnom, pa naj si bo tisti v strokih ali divji česen oz. čemaž, kljub posledicam vredno tvegati;)

Dobrote iz Francije

Kozji sir staran mesec dni.
Po potovanju ostanejo spomini, okusi, pogledi, doživetja - nekaj nam jih uspe ujeti na fotografije, ujeti za kasneje, za domov, recimo detajle na arhitekturi, tlakovane uličice ali pač mesec dni staran kozji sir - itak je bila to prva stvar, ki nam je na pisanem kolažu z Mojčinega potovanja po Franciji na Đuboxu padla v oči in zbudila brbončice, ki bi se šle z veseljem potepat v deželo makronov in dobrega vina ...

četrtek, 25. april 2013

Piškotki z regratovimi cvetovi

Vir.
Na Đuboxu imamo radi nenavadne recepte, okuse, ki si jih ne znamo najbolje predstavljati, še posebej pa nam je blizu uporaba sestavin, ki jih lahko vsak najde na bližnjem travniku, lokalnih sestavin, ki so dostopne vsem. Regratovih cevtov se sami nikoli ne bi domislili stlačiti v piškote, zato smo toliko bolj navdušeni nad idejo, ki jo lahko najdete na blogu Mojkras in svet okrog. Poleg tega pa v piškotkih ni glutena in mlečnih izdelkov, kar je le še dodaten plus - jih boste spekli?

Worker-killing companies

Bangladesh building collapse
Via The Guardian.
Oblačila še nikoli niso bila tako poceni, zato jih kupujemo ne glede na njihovo slabo kvaliteto, blago, ki se po nekaj pranjih popolnoma raztegne v napačno smer (vprašajte šivilje stare šole), in šive, ki se parajo, medtem ko nevidne kemikalije, s katerimi so pobarvana, ignoriramo, jih ne opazimo, o njih ne razmišljamo. Podobno je z delavci, na katere smo mislili, ko smo brali No logo Naomi Klein, a si vseeno kupili novo poletno obleko za ceno enega kosa torte v slaščičarni v eni od priljubljenih trgovin, kjer dekleta in ženske cele dneve brskajo po velikanskih kupih poceni tekstila, doma pa iz njega hitro odrežejo listek made in Bangladesh, da jih ne bo žgečkal po vratu. Alcessa nam je kratko in jedrnato dala misliti.

Veganski in brezglutenski in brezjajčni krompirjevi knedlci

brezglutenski krompirjevi knedlci
Vir.

Kako težko je iz moke brez glutena in še brez jajc narediti voljno testo, ki se drži skupaj in je vsaj približek tistega z glutenom, vedo samo tisti, ki so kdaj poskusili in jim to ni nujno najbolje uspelo. Seveda se da življenje popolnoma lepo preživeti tudi brez krompirjevih knedlcev, a najbrž je z njimi vseeno lepše: kako jih narediti iz riževe in tapiokine moke ter koruznega škroba, si preberite na blogu Spinal fluid.

torek, 23. april 2013

Mlada špinača z mangom in mandlji

Vir.
Jesti z očmi, uživati v kombinaciji barv in struktur na krožniku, si predstavljati okus bolj ali manj nenavadnih kombinacij: mlada špinača s svojim nežno grenkim okusom, lahko bi uporabili tudi motovilec, medtem ko bi bila rukola ali regrat že preveč intenzivno neuravnotežila krožnik (ali skledo;), potem mango, sočen in sladek, osvežilen, hrskavi popraženi mandlji, ki se ravno prav zatikajo med zobe, vmes pa še popečene rezinice šunke in na kolobarje narezana rdeča čebula - kot je zapisala Tolsta nutrija, ki je tole fotogenično solatko pripravila, jo prelila še z gorčičnim prelivom in z užitkom pojedla: "Božje."

ponedeljek, 22. april 2013

Obnova kraške hiše

nabiralnik1
Vir.
Vas zanima, kaj se skriva za kamnitim zidom in za vrati na sliki? Pokukajte na blog Kraška hiša, kjer lahko spremljate prenovo stare kamnite hiše v Dutovljah, z dvoriščem, vrtom in gospodarskim poslopjem.


sobota, 20. april 2013

Intervju: Zulejka z bloga Uglašena kuhinja

[IMG_9018.JPG]

Pa ga imamo, prvi Đuboxov intervju, za katerega je na vprašanja prijazno odgovarjala Zulejka, ki piše, fotografira, predvsem pa pridno miksa, meša in vihti kuhalnice na blogu Uglašena kuhinja.
 
O sebi je na svojem blogu napisala, da ima rada dobro voljo, ljubezen, gibanje, svež zrak in take stvari. Recimo dobro hrano, slastno, zdravo, doma pripravljeno, tako tapravo, čeprav po drugi strani tudi priznava, da kdaj pa kdaj vseeno je tudi kupljene njoke s kupljeno omako - Đubox lajka takšne iskrene izjave, pa saj vsi vemo, da za kuhanje ni vedno volje in časa, pohvalno pa je, da je Zulejki kljub temu na blogu uspelo zbrati cel kup zdravih in zanimivih, ustvarjalnih receptov. Je vegetarijanka, ki je pretežno vegansko hrano, pogosto pa tudi presno hrano, odlična kuharica, ki zna svoje recepte tudi lepo pofotografirati in spretno opisati in od še ne dolgo tega tudi mlada mama. Ne piše le bloga, ampak tudi za razne revije in spletne portale, je navdušena bralka, ljubiteljica knjig, čaja, aikida, živali - več o njej in o njenem blogu Uglašena kuhinja pa v intervjuju:


_MG_8691
Vir.
      Ko smo bili majhni, smo sanjali, da bomo postali smetarji, učiteljice ali piloti, kariere blogerja pa si najbrž ne želi prav veliko otrok. Zakaj sploh imeti blog? 

Hm, kariera blogerja je bolj slaba v kariernem smislu. Je pa fina drugače. Dolgo sem razmišljala, da bi bilo fino imeti blog, ampak nisem imela česa zares deliti s svetom. Potem pa sem začela nanj »shranjevati« recepte, zase in za prijatelje. In čez nekaj časa je blog začelo brati več neznancev kot prijateljev ... Blog je dobro imeti zato, ker to ni le prostor, kjer se lahko izraziš in komuniciraš s svetom, ampak tudi prostor, kjer lahko drugim nekaj daš: nekaj minut (ne)popolnosti na internetu, nasvet, znanje, idejo, navdih, včasih toplo besedo in občutek, da niso sami ...
      Kolikokrat na dan klikneš na svoj blog? Ali kdaj prebiraš arhiv oziroma svojo blogersko zgodovino? 

Na svoj blog klikam, ko mi mail sporoči, da sem dobila kak komentar, ali ko želim kaj novega objaviti. In včasih, če sem res zelo zadovoljna z zadnjo fotko, tudi kar tako :) Arhiva pa praktično ne prebiram, razen seveda, ko iščem kak recept. Mogoče ga bom čez nekaj let začela, da bom obujala spomine.
Vir.
     O čem najraje pišeš in kaj narediš, če se ti res ne da blogati? Žrtvuješ kos dobre torte vesolju za navdih?

V glavi nosim ideje za kakšnih deset objav vnaprej in vedno se najde kakšna tema, o kateri želim pisati ob receptu, a sem včasih tako utrujena ali v stiski s časom, da objavim zgolj recept. Je pa res, da moja frekvenca objavljanja ni tako zelo pogosta, da bi mi idej lahko kar tako zmanjkalo. Zaenkrat še nisem žrtvovala torte :)
Vir.
    Kako pomembni se ti zdijo komentarji oziroma odziv bralcev? Koristijo predvsem gospodu Egu, ki uživa pod žarometi hvale in vzdihi navdušenja, ali je od njih še kakšna druga korist? Se iz njih pogosto razvije spletna debata?

Komentarji so najboljša stvar! Še posebej kakšni dolgi, pa tisti s feedbackom na recept ali mojo izpoved. Zaradi tega je vredno pisati blog. Ego se seveda nasmiha hvali, vendar pa so tu še pomembnejše reči: občutek povezanosti z ljudmi, in hvaležnost, da jim lahko nekaj daš. Debate se tudi znajo razviti, zelo mi je všeč, ko se to zgodi, veliko novega izvem in dobim en tak občutek, kot da sem del plemena. In to je dober občutek :)

Vir.
O čem najraje bereš oziroma kaj najbolj občuduješ na drugih blogih? 

Občudujem bloge, kjer avtorji/avtorice dosegajo ravnotežje med informativnostjo in zasebnostjo. Všeč mi je, da so osebni, da pa mi hkrati nekaj dajo (recept, DIY-načrt, idejo, tolažbo, informacijo, oceno, lepoto samo po sebi). In seveda, rada imam lepe fotke ... In iskrene izpovedi, ki pričajo o tem, da smo nenazadnje vsi z istega planeta.
      Kakšna blogerka boš, ko boš velika, in kakšen bi bil tvoj sanjski blog?

Blog je prostor, kjer si ne bom dopustila frustracije, zato se ne obremenjujem preveč s tem, kar bo.  Seveda pa si želim, da bi bil blog vedno boljši, in imam vzornike v svetu food blogov. Ampak dokler čutim in vidim, da se izpopolnjujem na področju fotografije, stajlinga, pisanja in kuhe, sem z blogom že zadovoljna. Če bo šlo tako naprej, bo to res super.
Vir.

Katere tri slovenske bloge (ja, samo tri!) bi predlagala Đuboxu za kakšnega od naslednjih intervjujev?
Najbrž jih že imate na kakšnem seznamu: Pepermint, Cinnamon and Thyme in La viva vera.
Vir.
Najlepša hvala tebi, še posebej pa tvojim kuhalnicam in tipkovnici! 


petek, 19. april 2013

Mandljevo, riževo ali ovseno mleko


Vir.

Vijolične krave v očeh današnje otročadi še vedno delajo mu, a kmalu nihče več ne bo vedel, da so nekoč dajale mleko, ki je bilo eno od osnovnih živil, saj bo kmalu splošno znano (common sense, you know?), da se mleko pripravi doma iz riža, ovsa, mandljev ali kakšnih drugih oreščkov, morda tudi soje, čeprav je ta že malo izven mode, že malo passe: bojda pač ni tako zelo zdrava, kot so trdili nekdaj, sploh pa je večinsko gensko spremenjena in bogvekaj še (kot da riž ni poln pesticidov). Krave bodo dajale samo še presladko čokolado in srečno živele v švicarskih Alpah do konca sveta, medtem ko bomo mi miksali mleko iz mandljev - če vas zanima, kako, si preberite pri Špeli s Culinary journey by me, če pa bi raje pili mleko iz riža ali ovsa, pa si postopek priprave preberite pri Mihu (v komentarjih objave).

Luknje kot simptomi - kolesarska tura po gradbenih jamah v Ljubljani

tim-etchells
Via Onkraj gradbišča. Foto: Nada Žgank.

Ljubljanska kolesarska mreža in RogLab organizirata kolesarsko popotovanje po ljubljanskih gradbiščih, arhitekturnih mankih, bolj ali manj velikopoteznih planih, ki so zaenkrat le jame, ki čakajo, da se naberejo denarci, do takrat pa kazijo okolico in čakajo na boljše čase. Kolesarska tura se začne v soboto, 20. aprila, ob 10h pred Šumijevim kvartom - vabilo smo našli na blogu Onkraj gradbišča, kjer so že zdavnaj eno od takšnih večnih gradbišč, ki si jih boste lahko ogledali tudi v soboto, spremenili v uporabno površino: zelenjavni vrt.

111 finih blogov, prihaja pa tudi prvi intervju

Đubox raste in lista blogov na desni postaja vedno daljša, kljub temu pa se nam med brskanjem po tem velikanskem spletu vedno znova dogaja, da naletimo na kak fin blog, ki ga še ni na seznamu. Vse te bloge smo pridno shranjevali v analogni spomin in digitalna pomagala ter čakali na kako posebno priložnost, ko jih bomo lahko delili z vsemi vami - jutri prihaja prav takšen poseben dogdek, saj bomo razširili vsebino in objavili prvi Đuboxov blogerski intervju! 

S kom smo se pogovarjali oziroma koga smo zasliševali, naj zaenkrat ostane še skrivnost, zaenkrat pa vam povemo le, da gre za avtorico enega zelo luštnega, fino spisanega kuharskega bloga - več o njem pa jutri;)

Prvi Đuboxov intervju pa se spodobi tudi proslaviti, zato smo na njegovo listo dodali 4 ducate novih finih blogov in še enega za povrh, da boste imeli od sedaj naprej na voljo še več kvalitetnega branja, da boste lahko oči pasli na še več dobrih fotografijah, se slinili ob slastnih pijačah in jedačah, dobili kakšno idejo za ustvarjanje ali izlet, sanjarili o potovanjih, morda dobili kakšen nasvet, se strinjali z avtorji blogov ali nad njimi negodovali - kar 111 blogov je po novem na voljo na Đuboxovem seznamu. Namreč, tri enice pomenijo nekakšen nov začetek, novo poglavje, napovedujejo Đuboxove intervjuje!

Jutri prihaja prvi - veselite se z nami.



četrtek, 18. april 2013

Presna ajdova kaša kot sladica za zajtrk

Vir.

Če bi kdo pred zaspane oči pravkar zbujenega človeka, ki je ravnokar za sabo zaloputnil vrata wc-ja in se od tam podal na drugo najpomebnejšo jutranjo aktivnost, to je polnjenje praznega, krulečega želodca, postavili tole, kar vidite na fotografiji, bi si najbrž pomel oči v nejeveri: "Mar sanjam?" Zmotno bi lahko mislil, da gre za sladico: "Nekaj čokoladnega že za zajtrk?" Saj vemo, da je le malo tistih, ki nas imajo tako radi, da bi nam že navsezgodaj miksali presno ajdovo kašo s sadjem in raznimi zanimivimi dodatki, kaj šele, da bi jo tako lepo okrasili, kot jo je Ana z bloga Cinnamon and Thyme, ampak lahko se pa vseeno malce zasanjamo. Ali pa si tako sladico pripravimo že zvečer, da nas počaka za zajtrk. In, ja, še enkrat: na sliki je presna ajdova kaša. Neverjetno, ane?


Špageti iz bučk ali bučke namesto špagetov

Vir.

Bolj rezanci kot špageti, tanki trakovi bučk, ki jih naredite z ribežnom, nasolite in počakate, da se zmehčajo, nato pa utopite v svoji najljubši omaki. Presno, brez kuhanja, osvežilno, kot nekakšna solata, samo da je bolj nasitno, drugačno, zanimivo - natančna navodila pa na blogu NaredilaAna.

sreda, 17. april 2013

Zadenite retro kotalke!

Vir.

Kotalke so kot tiste tavelike diskete z luknjo na sredini, na katerih smo imeli tetris, ki smo ga igrali tudi na gejmbojih, so nostalgija, otroštvo, nekaj igrivega, zabavnega, kot rolerji, samo da bolj stabilni, na širših in drugače razporejenih koleščkih. Če si jih želite, se lahko zanje potegujete na lavivaveri.

Domači pralni prašek


Vir.

Marsejsko milo, pralna soda in soda bikarbona ter nekaj vode - to je vse, kar potrebujete za domač pralni prašek, ki je poceni, nima umetnega premočnega vonja in je do kože prijaznejši kot kupljeni pralni praški. Kako ga narediti, si preberite na RetroSpektivi.

torek, 16. april 2013

Presna čokoladna tortica

Vir.
Nismo čisto prepričani, če so presne tortice, v katerih je poleg datljev še agavin sirup, res paleo oziroma si paleojedci takšno energijsko bombo lahko privoščijo le občasno, kljub temu da v njih ni nobenih žit, ampak samo kvalitetne maščobe iz oreščkov in avokada. Ne glede na to, ali ste paleo-, presno- ali vsejedci, morda vegani, vegetarjanci, celiakaši ali celo nič od tega, pa bi si z veseljem in brez slabe vesti lahko privoščili majhen košček takšnele čokoladne pregrehe, ki jo je pripravila Špela z bloga Culinary journey by me: užitek ob hrani je namreč pomembnejši od preštevanja sladkorjev in kalorij.

Čemaž, pomlad in klopi

Vir.
Marsikdo se je v teh dneh že odpravil v gozd po čemaž in ob tem nabral še nekaj klopov, teh malih zajedavcev, ki se nas primejo mimogrede, ne le v gozdu, ampak tudi v parkih ali na domačem vrtu. To niti ne bi bilo tako težavno, če klopi ne bi bili okuženi - ne le s klopnim miningitisom, proti kateremu se lahko cepimo (če še niste cepljeni, priporočamo), temveč tudi z borelijo (lymska borelioza), zelo zahrbtno boleznijo, ki se lahko po ugrizu klopa skriva v našem telesu, mi pa sploh ne vemo za to, dokler naenkrat ne izbruhne z bolečinami v sklepih, z vnetjem živčenja, glavoboli in drugimi neprijetnimi znaki. Zato se pridružujemo vprašanju Aleša s Fotogaje: Kaj najbolje odganja klope?

Presna sladica: vanilijeva in čokoladna krema z jagodičevjem

Vir.
Danes smo se naučili, da se sladici, ki je v več plasteh naložena v steklen kozarček, reče parafait. Lahko mu rečete tudi kako drugače, a zato čokoladna in vanilijeva krema z jagodičevjem ne bo nič manj slastna. Narejena iz oreščkov, datljev in avokada ter z dodanimi zdravimi semeni chia, kakavom in agavinim sirupom za sladkost. Vmes so še jagode in maline, na vrhu pa kakavova zrna, nasekljane pistacije in pelod oziroma cvetni prah. Recept pri Zulejki.

ponedeljek, 15. april 2013

Okus pomladi

Vir.
Špelino kulinarično potovanje v pomlad se začenja z regratom in čemažem na enem krožniku, skupaj z zapečeno čebulo v balzamičnem kisu in poširnim jajcem, Klemen oziroma Naturšček pa z eno nogo že plava in jadra po divjem jadranu, med tem ko ustvarja fotogenične male zelene ribje kroglice iz orade in mlade špinače ...
Vir.

sobota, 13. april 2013

Demokracija pod Alpami

Foto: Slovenian-alps.com via Zgodovina je kul.
“Slovenska politika je, naravno, odraz značaja naroda. Marljivi, vztrajni in počasnega mišljenja so Slovenci dobri podrejeni uslužbenci, iz njihovih vrst pa izide le malo voditeljev. Nekoliko pohlepni, morebiti zato, ker je bil boj za obstanek vedno trd, so nenehno nezaupljivi in se izrazito zatekajo k laži, pa čeprav brez praveg cilja. Čeprav vdani klerikalizmu, velja pijanstvo kot prvi narodni greh, razvrat pa je takoj za njim na drugem mestu. Od vseh lastnosti pri Slovencih najbolj izstopa okoreli materializem,” je v pismu ambasadorju Velike Britanije zapisal italijanski konzul daljnega leta 1938, čeprav se citat bere še kako aktualno. O tem, kako smo se skozi zgodovino pod Alpami učili demokracije, si lahko preberete na blogu Zgodovina je kul.

Proseni krekerji brez jajc in glutena

Skleda krekerjev.
Vir.

Videti so kot janeževi upognjenci, takšni rumeni in okrogli, s črnimi pikicami, prav takšni, kot so bili tisti, ki so vedno znova zadišali iz knjižice Pionir sem, pionirka sem z ilustracijami Marjance Jemec Božič. Z rahlo zapečenim robom, le da v njih ni jajc in da niso posuti le z janežem, ampak tudi s črno kumino in makom, ker, seveda, niso janževi upognjenci, temveč proseni krekerji z bloga Zapečenega kruha se največ pojé.

petek, 12. april 2013

Marcipanov mousse z makom v malinovi omaki

Vir.
 Že marcipanov mousse v malinovi omaki se sliši nadvse mamljivo, če pa mu tako kot Ana z bloga NaredilaAna dodate še zrna maka, pa vse skupaj dobi čisto novo dimenzijo. Morda bi kdo zlobno pripomnil, da vsekakor, saj se ti zrnca nato kot pri makovi štručki zataknejo med zobe, a to ni nič v primerjavi z okusom. Mak in maline in marcipan, je temu sploh še treba kaj dodati?

Fešnvik v udobju lastnega doma

Via Irena Sirena.

Irena Sirena si je letošnji fešnvik ogledala kar preko domačega računalnika, od koder je vse skupaj videti le še bolj prenapihnjeno, kot je v resnici - kot nekakšen cirkus, namenjen predvsem tistim, ki so se prigrebli do kart in kot del občinstva nastavljali svoj levi profil fotografom. Kaj pa se je dogajalo na modni pisti? Oglejte si pri Ireni: TUKAJ in TUKAJ.

Glasba: Antje Duvekot

Vir.

Glasba za dni, ko po okenskih šipah tečejo dežne kapljice, malce otožna, nežna, intimna, pesmi, odpete s  kristalno čistim glasom pevke Antje Duvekot - hvala Mihu z bloga RetroSpektiva, da nam jo je predstavil.


Regratova solata s kalčki

Vir.

Travniki niso le polni regrata, ampak tudi ljudi z nožki in vrečkami v rokah, ki ga pridno nabirajo za prve spomladanske vitamine. Če želite popestriti klasično regratovo solato, si jo lahko pripravite tako kot Vanja z bloga Ena leva, ena desna - s kalčki mungo fižola in čičerike.

četrtek, 11. april 2013

Portland

Kolo. In pika.
Vir.

Mesto koles in dobrega piva, ki ga lahko poskusite, preden ga naročite, ameriško mesto, v katerem najdete Kristančičevo vino, mesto z dobro kavo, veliko hipsterji, dolgo vrsto za cel kup različnih vrst krofov, mesto cvetočih češenj in poceni vstopnic za kino. Mesto Portland, o katerem si lahko kar v treh zapisih (prvič, drugič, tretjič) preberete na blogu Devet ur manj Ive Gruden.

"Vsak človek ima svoj jezik."

kebun bistro
Vir.

Citat v naslovu smo si sposodili od Špiklje z bloga Špikalnica. Njen jezik so besede, ki se združujejo v zapise, kratka razmišljanja, prebliske, diši ji svet literature, poezija, filozofija, medtem ko Ana z bloga Fensišmensi svoj jezik najbolje izrazi s pomočjo fotografije. Obe iščeta male detajle, ki jih postavljata v različne kompozicije, jih osvetlita tako ali drugače, delita lepo z nami, vsaka s svojim jezikom.

sreda, 10. april 2013

Mlada špinača s pinjolami in parmezanom

Vir.
Znanilka pomladi je poleg večje kocentracije cvetnega prahu v zraku tudi mlada špinača na naših krožnikih, ki jo je Špela z bloga Culinary by me nadgradila še z dišečimi pinjolami in parmezanom. Lahko, pomladno, slastno.

Rolka, izdelana v Sloveniji




Skejterska terminolgija je zarjavela v spominu še iz časov, ko so se po Sloveniji šele gradili prvi skejtparki in ko se je skejtu reklo skejt, zapisalo pa kdaj pa kdaj tudi rolka, zato nismo najbolj na tekočem z long- in wave- in kaj-vemo-kakšnimi-še boardi, ki jih navdušeno furajo današnji mladci. Kljub temu pa smo precej navdušeni, da smo začeli slovenske gozdove in znanje izkoriščati tudi za esetsko všečne in izčiščene podaljšane rolke oziroma longboarde Dimension Two - DTWO. Bukov les, retro slog, več pa pri Hadu.

Grožnjan

Vir.

Grožnjan je jazz poleti, so kamniti tlaki in hiše, ki mečejo senco, ozke ulice, polne umetniških galerij, luštnih kavarnic. Tako zasanjano mesto za iskanje navdiha in oddiha, mesto, kjer se vse odvija bolj počasi, kot da bili tudi vsi domačini vedno na počitnicah. Več fotografij Grožnjana si lahko pogledate na blogu Lavivavera.

Smučanje aprila

Kompozicija
Vir.

Siti snega in zime, hkrati pa še vedno ne čisto v pomladi, poljske poti so precej blatne, v hribe pa nas zaradi vsega snega in slabega vremena tudi ne vleče. Lahko ostanemo v dolini, se malo posmilimo sami sebi, zleknjeni na kavču, morda celo skočimo do bazena, fitnesa ali na plezalno steno, malo pretegniti krake, lahko pa se podamo tudi na smučanje tako kot Matej z bloga Zunaj.si. Kot je zapisal: "Da robniki ne zarustajo:)"

ponedeljek, 8. april 2013

Puhaste sadne blazinice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vir.

Če niste vešči kuhanja, kaj šele peke, pa bi radi svojega bližnjega ali samega sebe (hehe) presenetlili s slastno sladico, ki bo tudi videti zelo atraktivno, potem so puhaste sadne blazinice, ki jih je pripravila Mojca prave za vas. Potrebujete samo zavihek listnatega testa, marmelado, jabolki in nekaj sladkorja za posip. No, pa seveda pečico. Primerno tudi za ustvarjanje z otroki, ki bodo z veseljem z marmelado napackali še kaj drugega kot pravokotnike testa.

Njam, pečene prašičkove kože in raziskovanje nepoznanih okusov

Vir.
"Nekega dne sem v vasi na drugi strani otoka v času sejma na kmečki tržnici radovedno spraševala za vsako stvar, kaj da je. Ker je bilo obiskovalcev veliko, so med sadjem in zelenjavo prodajali tudi prigrizke, denimo kar okusne koščke hrustljavo pečene in osoljene prašičkove kože. Neka prodajalka je imela v čebru pod cunjo nekakšne večje bunke nedoločene sive barve, v katere so bile zapičene vilice. Na vprašanje, kaj je to, sem dobila odgovor: »Njam.« Vsebina čebra se mi nikakor ni zdela njam, pač pa izrazito neokusna, skoraj odvratna, a je nasmejana prodajalka že odrezala zajeten kos, naj poskusim," piše Danica Lešnjak na svojem blogu Lep dan o svoji izkušnji na Madeiri, kjer se je, kot že mariskdaj prej, srečala z nepoznano hrano. Izkazalo pa se je, da je tudi strah pred neznanim včasih votel, od zunaj pa ga sploh ni. Skratka: nepotreben.

Preprosti korenčkovi polpeti

Vir.
Polpeti so slani piškoti, pečeni na ponvi. Polpeti so dobri topli ali hladni. Polpeti so hrustljavi in na fotografijah z bloga Cinnnamon and Thyme tudi zelo fotogenični. Seksi. Lepi. Verjamemo, da tudi dobri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...