sobota, 30. marec 2013

Domače energijske ploščice

Slika.

Mihovc Klopotača je objavil preprost recept za domače energijske ploščice, ki vam bodo pomagale premagati pomladansko utrujenost in so odlična malica pri vseh športnih aktivnostih. Npr. pri hribolazenju, plezanju ali recimo teku. Izdelava je zelo preprosta: zmiksaš vse sestavine, namažeš na pekač, obložen s pekipapirjem in spečeš. Miha zatrjuje, da so odličnega okusa, o čemer - glede na same okusne sestavine - sploh ne dvomimo.

Vse o teku

Slika: via Nergač.
 Sneg bo kmalu skopnel, skupaj z njim pa se bomo poslovili tudi od mraza, zato bodo pločniki in gozdne poti kmalu postali polni tekačev v novih supergicah in z močno voljo, da jeseni pretečejo ljubljanski maraton. Da pa ne bo prej zagodla kakšna pretegnjena mišica, zvit gleženj ali samo pomanjkanje motivacije, si kot uvod v novo tekaško seznono velja prebrati ABC teka - posebno številko revije Tekač. Okrog 100 strani za 4,90 evra. Ok, bodimo iskreni, odštejmo reklame in recimo: okrog 70 strani za 4,90 evra, kar je še vedno zelo poceni. Več o tem, skupaj z uvodnikom, pa pri Nergaču.

petek, 29. marec 2013

10 zapovedi za dolgo življenje


Na Metini listi so objavili 10 zapovedi danskega reformatorja na področju zdravstva in prehrane dr. Mikkela Hindhedeja, ki jih je napisal pred 80-imi leti. "Poleti je najbolj zdrava noša, ki se čimbolj približava figovemu peresu," je na primer ena od njih. 

Pečena rdeča pesa s hrenom za veliko noč

Slika.
Ob omembi rdeče pese se marsikdo namrde vsaj toliko kot Napo ob korenju, a Špela iz bloga Culinary journey by me nas skuša prepričati, da temu ni tako, le pravilno moramo postopati pri njeni pripravi. Torej, v pečico z njo! Peso klasično posolite, tradicionalno popoprajte in jo modno poškropite z olivcem in balzamičnim kisom ter ji za sofisticiran tač dodajte še vejico timijana. Da pa bo pojedina bolj velikonočna, čeznjo na koncu naribajte malo svežega hrena.

Film, posnet po stripu: Watchmen

Vir: Wikipedia.
Podnapisi skorajda niso potrebni: iz tistega zgoraj, tj. stripa Watchmen, je leta 2009 nastalo tole spodaj: filmska različica. Uvodni kader, ki ga je na svojem blogu skupaj z izvrstno (ampak res, izvrstno) kritiko objavil Filmoljub, je videti precej obetavno - če smo malo zlobni, je videti celo bolje kot sam strip s svojo precej kičasto estetiko, medtem ko trailer s šajni hudo bejbo, ki dahne: "Reši svet zame!" in kupom ognja in eksplozij niti ni več tako zelo prepričljiv. Preverite sami in ne skrbite za krizo, denar na banki in skorjo na potici, ki vam je razpokala: They watch over us!
Varuhi (2009) Poster
Vir: IMDb.

Kako narediti mini kozmetično torbico?

Slika.
Eva iz bloga RetroSpektiva se je z mamino pomočjo lotila izdelave mini kozmetične torbice iz luštkanega pikčastega blaga. Poroča, da je izdelava sila preprosta, predvsem pa primerna za tiste, ki se šele spoznavate s šivanjem. Mala torbička bo vnesla nekaj reda v vašo torbo, kot darilo pa jo bo vesela tudi vaša prijateljica.

četrtek, 28. marec 2013

Domača orehova potica

Slika: blog Preprostost.
Najlažje je potico kupiti: v teh dneh jo prodajajo na vsakem koraku, ni prav draga, morda tudi ne zelo dobra, tako slaba pa tudi ne. Kljub temu pa si je vredno vzeti nekaj časa, zavihati rokave in se za skrbno zaprtimi vrati, da se testo morda ne prehladi, lotiti peke. Prvi poskus verjetno ne bo najlepši, bo pa čisto po vašem okusu. Pomgate si lahko s preprostim receptom za orehovo potičko, ki ga je objavil Aleš Čerin na blogu Preprostost.

sreda, 27. marec 2013

Hitro pripravljena jabolčna zloženka

Ob skodelici kave ali čaja si privoščite kos jabolčne zloženke, ki poleg dišečega cimeta v svoji notranjosti skriva tudi tako zdrave sestavine, kot je kefir. Zamesite testo, ga razdelite na dva dela in med njiju skrijete slastni jabolčni nadev, tako kot je to storila Vanja z bloga Ena leva, ena desna.

Zlonamerni spam - ali ga prepoznate?

usps Missed package delivery!   zlonamerna elektronska pošta
Vir: Had.
Had je prejel zanimivo elektronsko sporočilo, ki je na prvi pogled delovalo popolnoma običajno in legitimno, saj ga je hitra pošta US Postal Service iz ZDA obveščala o dostavi paketa. Šele ob podrobnejšem pregledu sporočila je ugotovil, da gre pravzaprav za dobro zapakiran spam, ki lahko zmede uporabnika, da brez trohice dvoma klikne na povezavo v njem. Bi ga prepoznali?

torek, 26. marec 2013

Presne pomarančne tarteletke

Uglašena kuhinja

Tarteletke so mali tarti, pite, v majhnih modelčkih, ki jih je Zulejka iz Uglašene kuhinje napolnila z mandlji in datlji, dodala še kremo iz indijskih oreščkov in pomaranč ter vse skupaj prelila s čokoladnim prelivom. Slastno in zdravo.

S paleo prehrano premagajte slabo počutje

RetroSpektiva

Eva z bloga RetroSpektiva se je odločila premagati slabo počutje s paleo prehrano, zato se že tri mesece prehranjuje pretežno z zelenjavo in mesom, čeprav, kot priznava, se pogosto tudi prekrši in na svoj jedilnik doda še kaj drugega. Recimo ovsene kosmiče za zajtrk. Paleo dieta je primerna tudi za vse s celiakijo ali laktozno intoleranco, saj ne vsebuje glutena in mlečnih izdelkih. Če vas zanima, kako začeti, si lahko prebrete na blogu RetroSpektiva.

Kam z oblačili, ki jih ne potrebujete več?


Dekleti iz bloga lavivavera sta se domislili dobre ideje: v soboto, 20. aprila, bosta na Gregorčičevi 13 v Ljubljani organizirali razprodajo oblačil, ki se nam vsem nabirajo v omari, pa ne vemo, kaj bi z njimi. "One girl's trash is another girl's treasure," sta zapisali, akcija pa je lahko tudi povod za vse nas, da pospravimo omaro, prevetrimo garderobo in se pripravimo na pomlad.

Zabavna sedežna garnitura, ki je lahko vse

Rompom via Ljubeznice

Alja iz Ljubeznic se je razpisala o sedežni garnituri Pixel, ki so jo zasnovali mladi slovenski oblikovalci, ki delujejo pod imenom Rompom. Namesto enega kavča dobite cel kup pisanih kock, velikosti 70 x 70 x 40 cm, ki jih lahko poljubno sestavite, kakor koli želite. Da pa ideja ne bo ostala le dobra, ampak tudi uspešna na trgu, so se oblikovalci povezali s študenti Ekonomske fakultete in skupaj z njimi zasnovali trženja izdelka. Naj jim uspe!

Zakaj toliko mladih Slovencev še vedno živi doma?

Vir Spiegel via Metina lista

Na Metini listi so se v članku Slovenci in hotel Mama vprašali, če je res, da vsak drugi Slovenec do 35. leta živi pri starših, saj si življenja na svojem ne more privoščiti, kot so nedavno pisali v Financah. Podali so tudi nekaj razlogov, zakaj naj bi bilo temu tako: je vzrok res le finančni?

444 km snega, mraza in užitka (Rajalta Rajalle Hiihto)

 
Ovca se je podala na noro preizkušnjo: na smučeh bo prevozila 444 km na Finskem, od ruske do švedske meje, pri nizkih temeparturah od - 20 do - 37 stopinj. Njen navdihujoč podvig lahko spremljate na njenem blogu, na katerem z bralci deli čudovite fotografije zasnežene pokrajine, tam daleč na severu.

sobota, 23. marec 2013

Tudi ministri enaki pred zakonom?

Vikend Igorja Maherja
Na sliki je klet.
Novi minister za okolje in prostor Igor Maher trdi, da je na sliki klet. Na kmetijskem zemljišču v Sečovljah, kjer se nahaja, lahko legalno stoji le pomožni kmetijski objekt, zato sami presodite, ali gre za senik, kozolec ali hlev. Na Fotogaji si lahko preberete odprto pismo ministru oziroma o tem, da bi morali biti pred zakonom vsi enaki, v resnici pa imajo nekateri na svoji zemlji kleti, drugi pa črne gradnje.

Normalna politična stranka?

http://www.regionalobala.si/novica/hocemo-prenovo-slovenije

Zanimivo Jinovo razmišljanje o političnih strankah, ki so prehitro prepričane, da predstavljajo večino, torej vse nas, in da so njihova prepričanja v nasprotju z idejami drugih strank, edina normalna. So res? Mar nočemo pluralizma mnenj in možnosti izbire? A se nismo prav za to borili?!

Štopanje z legendarnimi in novi blogi

Naslovnica prvega ponatisa slovenskega prevoda knjige Štoparski vodnik po galaksiji
Slika

Stric Bedanc kot zgleden državljan naše domovine navija za novo izdajo legendarnega Štoparskega vodnika po galaksiji Douglasa Adamsa, ki ga je v slovenščino izvrstno prevedel še en legendarni gospod fizik Alojz Kodre, mojster za vse. V Špehšpilji se skriva tudi povezava do peticije za novega slovenskega Štoparca, ki se ga v knjigarnah žal več ne dobi, v antikvariatih pa tudi skorajda ne, saj vsakdo, ki ga ima, svoj izvod čuva kot punčico svojega očesa. Ker si tudi na Đuboxu želimo mlajše izdaje the Vodnika, ki ga v teh časih panike še kako potrebujemo, da nam s svojo naslovnico sveti v temi, vas pozivamo, da peticijo podpišete (itak).



V objavi, ki jo berete, imamo na kupu kar tri legendarna imena: veliki Douglas Adams, njegov slovenski pribočnik Alojz Kodre, skupaj s podmladkom, gospodičem Pižamo. To je vsekakor posebna priložnost, ki jo bo Đubox obeležil tako, da bo svojim 42 najljubšim blogom v slovenskem vesolju dodal še 15 novih, ki si prav tako zaslužijo biti na listi najbolj zanimivih v naši deželici (ki je naše celo vesolje? Upam, da ne). Juhej!

Vedno pa so dobrodošli tudi vsi ostali blogi - če bi želeli, da na Đubox dodamo tudi vašega, nam pišite na jukeboxblogs@gmail.com.

Morska kuharska knjiga, šut, snep, škljoc in pašta


http://naturscek.si/divji-jadran/

Poleg že v prejšnji novički omenjenga Napota iz Kruha in vina tudi Naturšček Klemen Košir zna poleg kuhalnice vihteti in sukati tudi prste po tipkovnici. Na začetku pomladi nestrpno čakamo, da se bo obzorju pojavilo poletje z novo morsko kuharico, pri kateri se težko odločiš, ali so ti bolj všeč ilustracije Barbare Ogrič Markič, fotografije Janeza Marolta ali recepti Klemna Koširja. Skratka, pripravlja se ena fina reč, kot trailer ali celo spoiler zanjo pa Naturšček objavlja fotko starega zlizanega tapisona, na katerem je gajbica, na njej pa fotogenično slastna morska pašta, minima po imenu, iz vloženih sardončkov, oliv, seveda, črnih, peteršilja in nepogrešljivega česna. Sneg? Morje!
http://naturscek.si/sut-snep-skljoc/

Post s fišnčipsom

fišan
Slika

Post ni le post predvelikonočnega časa, ki ga nekateri izkoristijo za obnovitev novoletnih zaobljub o tem, kako bodo do poletja skujšali za cel kup kilogramov, zdravo živeli vsaj nekaj časa, da bodo nato dobro videti v kopalkah, ampak post lahko pomeni tudi zapis ali objavo na blogu. Besedne igre in preigravanja, dribljanja, če si izposodimo nogometni žargon, imamo na Đuboxu radi, zato se ob vsakem novem postu chefa Napota (Napa?:) iz Kruha & vina naslonimo nazaj v naslanjač in uživamo v vsej sočnosti besedišča, skladnje in humorja, prav tako kot v sočnosti spečene, skuhane ali ocvrte hrane. Podobno glasno se na Đuboxu režimo le še peripetijam Jureta Aleksiča, le da se pri postih o Napotnikovi hrani še na veliko slinimo zraven. V postnem času je tako mojster pripravil prav nič aksetsko ribo, namočeno v testu, pivu in vodki ter ocvrto v olju. Postno? Đubox pravi: pregrešno slastno.

petek, 22. marec 2013

Slastne solate

Vanja iz bloga Ena leva, ena desna je z bralci delila ideja za tri slastne, barvite, predvsem pa zdrave solate. Fotografije so polne vitaminov, ob katerih se nam cedijo sline.

Zdravi veganski mafini z jabolki in čokolado

mafini z jabolkom, cimetom in rozinami
Slika
Mafini celo po istem receptu vsakič postanejo malo drugačni, kaj šele, če rad eksperimentiraš s sestavinami, tako kot Kandela, ki je na svojem blogu za konec porodniške objavila recept za slastne mafine brez jajc in mlečnih izdelkov - ustvarjalno jih je nadomestila z naribanimi jabolki in kokosovim oljem.

Kandelini mafini pa naj ne proslavijo le konec porodniške, ampak tudi nov zavihek RECEPTI zgoraj na Đuboxu. S klikom nanj boste prišli do vedno daljšega seznama vseh receptov, ki jih bodo objavili naši blogerji. Bi morda morali dodati še zavihek SLADICE? Morda kakšnega drugega? Z besedo na dan!

Nova vlada, politika slaboumja in bankrot

O trenutnih razmerah v državi, o spremembah, ki ne prinašajo optimizma, in o tem, kaj nam sploh še preostane (cinizem?) sta se razpisala Jin na blogu Jinov svet in Nergač v zapisih Sistem slaboumja in 1 odstotek. Žal se moramo z njuno prognozo strinjati tudi na Đuboxu, kaj pa mislite o zapisih in novi slovenski vladi vi?

sreda, 20. marec 2013

Zdrava skutina torta z rabarbaro

Slika.
Iz paketka zmrznjene rabarbare si lahko na prvi pomladni dan pričarate poletje. Vanja na blogu Ena leva, ena desna z bralci deli recept za preprosto skutino torto z mandlji ali orehi in rabarbaro. Priprava je zelo preprosta, sladica pa sočna in slastna.

Chinatown v Singapurju

Singapur slovi kot ena najbolj čistih, če ne celo najbolj čista država na svetu. Ana z bloga Fensišmensi je obiskala kitajsko četrt v Singapurju in posnela čudovite fotografije: barvite, polne življenja in najrazličnejših detajlov.
singapore chinatown
Slika.

Kako je mogoče, da tortelini stanejo le 1,57 evra?

Ponavadi jamramo, kako je hrana draga, čeprav bi se morali vprašati ravno obratno: kako da je hrana, ki jo je bilo treba gojiti, pridelati in predelati, v katero je bilo vložen trud mnogih ljudi, tako zelo poceni? "Problem je v tem, da se ljudje niti ne vprašajo, kako je mogoče, da nek mesni prehrambeni izdelek stane 1,57 evra," piše Nergač in nadaljuje: "V Romuniji vzgojeno govedino zakoljejo na Madžarskem, meso predelajo na Nizozemskem v testenine iz ameriške pšenice ga zavijejo v severni Italiji, zapakirajo v južni Italiji in lifrajo distributerju, ki robo med drugim pošlje tudi v slovenske trgovine. Da v tej verigi, pa mogoče to sploh še ni vse, sploh kdo kaj zasluži, je skoraj neverjetno. In kje je tu še marketing!" 

Slika je zgolj simbolična.

Preden boste naslednjič, ko boste v trgovini videli torteline za 1,57 evra ali kakšen drug izdelkek po neverjetno nizki ceni, tega hitro položili v košarico, zadovoljni z uspešnim nakupom, se raje vprašajte, kako je takšna cena sploh mogoča. Po nakupih pa se - če le lahko - raje odpravite k bližnjemu kmetu.

  

Naravna kozmetika iz domače kuhinje


Vas zanima, kako s pripravki iz domače kuhinje narediti vašo kožo mehkejšo, lepšo, manj suho? Kako poskrbeti za vaše lase in nohte, da se ne bodo lomili in da bodo svetleči?

Z medom, ovsenimi kosmiči, kavo, olivnim oljem in črnim čajem, torej s sestavinami, ki jih imate doma, zato vam ne bo treba kupovati dragih pripravkov, ki vsebujejo marsikaj takšnega, kar vaši koži sploh ne prija. O tem, da so takšni pripravki bolj naravni in povrhu vsega še cenejši, le nekaj packanja je z njimi, piše Zulejka  na blogu Uglašena kuhinja.

Slika

ponedeljek, 18. marec 2013

KAJ JE ĐUBOX?

Đubox je blog, ki si je pretenciozno zamislil, da bo nekoč postal zbirališče vseh slovenskih blogov. Da bo nekoč postal blog blogov oziroma the Blog, na katerem se bodo prikazovale zadnje objave iz vseh drugih blogov. No, skoraj vseh.

Za začetek si je Đubox sam izbral 42 blogov, ki so mu všeč, se mu zdijo kvalitetni, zanimivi, simpatični. Izbira ni prav nič objektivna, ampak popolnoma subjektivno pristranska, pa tudi število 42 ni nobeno naključje, ampak smisel življenja, vesolja in sploh vsega, o čemer se piše na blogih. Na vseh blogih pač mora biti skoraj vse in po novem lahko to vse spremljate tudi na Đuboxu - listi slovenskih blogov za vse želje in okuse. X ima zanalašč, ker je čisti Slovenec, ki so mu starši želeli dati unikatno ime, brez š-jev, ž-jev,č-jev ali, bognedaj, celo mehkih ć-jev, Đ pa je dobil, ker je đek;)

Ideja o listi slovenskih blogov ni niti zelo izvirna niti ne nujno dobra, zato se ji zna zgoditi, da bo obtičala v kakšnem prašnem kotičku interneta oziroma bo Đubox svoje mlado življenje končal na ulici, čeprav trenutno sanja o tem, da bi bil vsaj tako slaven, kot so tajkuni, samo da na pozitiven način. Čeprav je štartal zelo nedemokratično, z 42 izbranci, in bo svojim željam in okusu sledil tudi še naprej, ko bo vsak dan izpostavil kakšno objavo, ki se mu bo usedla v srce, se vseeno zavzema za demokracijo, ki naj bi bila čim bolj neposredna:
- zato bo v prihodnosti organiziral več referendumov, no, pravzaprav glasovanj za najboljše bloge, najboljše objave in podobno.
- zato lahko prav vsak, ki svojo željo sporoči na jukeboxblogs@gmail.com, na njem objavi svoj blog.

V skladu s svojo demokartično naravo Đubox izpolnjuje tudi glasbene želje. Pravzaprav, blogerske želje. In sprejema predloge, pohvale in graje, poljubčke in vse ostalo na jukeboxblogs@gmail.com, ker je ustvarjen za blogerje, za bralce, za vas. Če bo kdaj kandidiral na volitvah, bo njegovo geslo: ĐUBOX - tukaj za vas.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...